Categorie: "portretfotografie"

Vijf tips om betere portretfoto’s te kunnen maken

portret foto2Het zal je misschien niet verbazen, maar de mens is het meest fotografeerde object van de hele wereld. Dat is ook niet heel erg verrassend, aangezien de mens een heel uniek ding is. Ieder mens is verschillend, dus ook iedere foto zal verschillend zijn. Dit is bijvoorbeeld al heel duidelijk te zien in verschillen in uiterlijk van personen. Ieder persoon heeft een ander gezicht, andere ogen.

Maar niet alleen qua uiterlijk verschilt iedereen van elkaar. Ook de uitstraling of de uitdrukking van het gezicht is bij iedereen verschillend. Dit zorgt ervoor dat portretfotografie iets heel unieks en bijzonders blijft. Hier helpt ook aan mee dat het helemaal niet lastig is om een portret te maken. Je hebt een camera en een persoon nodig en je kunt al een portret maken.

Nieuw officieel portret koningin Máxima onthuld

Erwin Olaf, Koningin Máxima,18 april 2017 (RVD).

Erwin Olaf, Koningin Máxima,18 april 2017 (RVD)

Bij de opening van de expositie Powervrouwen in Museum Jan Cunen in Oss viel ook een primeur te bewonderen: het nieuwste staatsieportret van koningin Máxima, van de hand van Erwin Olaf. Dat een staatsieportret zó close-up is, is een zeldzaamheid; ander opmerkelijk detail is dat in de reflectie in de ogen de fotograaf valt te zien. Het portret werd gemaakt voor de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander en maakt deel uit van de thematentoonstelling Vrouwen van Oranje, waar ook de serie die Erwin Olaf eerder van Máxima maakte, valt te bezichtigen.

Powervrouwen is nog te bezoeken tot medio januari – kijk voor openingstijden en andere praktische informatie op de website van het museum.

Portretrecht in de praktijk

Door Bas van Voorst (Van Voorst Juristen)

Ditmaal een gastbijdrage over een lastig onderwerp, zowel voor beroepsfotografen als voor ‘amateurs’. Specialist Bas van Voorst, die regelmatig fotografen juridisch bijstaat, laat zijn licht schijnen over het portretrecht.

Wanneer je een foto maakt, verkrijg je hierop het auteursrecht. Wat dit inhoudt, en welke rechten een op de foto afgebeelde persoon heeft, weten de meeste fotografen echter niet. Om te voorkomen dat je tegen onverwachte schadeclaims aanloopt (of dat er een foto waar jij zelf op staat wordt gepubliceerd terwijl je dit niet wenst), zal hieronder zo concreet en praktisch mogelijk worden uiteengezet welk recht de afgebeelde persoon heeft.

Het auteursrecht van de fotograaf houdt in dat deze als enige het recht verkrijgt om de foto te publiceren of verveelvoudigen. Onder dit laatste wordt zowel het maken van een exacte kopie als bijvoorbeeld een bewerking verstaan. Dit recht ontstaat van rechtswege: je hoeft de foto nergens te registreren of er ‘copyright’ bij te vermelden.

Degene die staat afgebeeld op de foto wordt in het recht de geportretteerde genoemd, en heeft enkele rechten die het auteursrecht van de fotograaf beperken.

Mike Disfarmer-tentoonstelling officieel geopend

Disfarmer1

Onder grote belangstelling vond gisteravond in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam de opening plaats van de tentoonstelling Disfarmer – The Vintage Prints. Disfarmer2Zoals de naam aangeeft, gaat het om originele afdrukken, en zoals de foto hiernaast laat zien, zijn die veelal nogal klein van formaat. Daarbij moet worden bedacht dat Mike Disfarmer in zijn dagen slechts vijftig dollarcent rekende per drie afdrukjes…

Inmiddels zijn de prijzen voor originele afdrukken tot een beduidend hoger niveau gestegen, al moest verzamelaar en Disfarmer-kenner Michael Mattis inwoners van Disfarmers voormalige woon- en werkplaats Heber Springs teleurstellen die dachten dat ze een goudmijn hadden aangeboord. Welvaart is in het Heber Springs van vandaag meer dan ooit ver te zoeken, voegde Mattis daar vergoelijkend aan toe.

Nederlandse portretfotografie in Zwolle

Hellen van Meene, Pool of tears, 2008.

Hellen van Meene, Pool of tears, 2008.

In Museum de Fundatie in Zwolle is met ingang van morgen de tentoonstelling Dutch Identity – Nederlandse portretfotografie NU te zien, met werk van vijfentwintig prominente hedendaagse portretfotografen uit deze contreien. Onder hen bekende namen als Erwin Olaf, Hellen van Meene, Rineke Dijkstra, Vincent Mentzel, Carla van de Puttelaar en Anton Corbijn, samen goed voor ruim honderd foto’s. Hoe verschillend de foto’s en de gefotografeerden ook zijn, één ding hebben ze gemeen: een portret gaat over identiteit, niet alleen die van de geportretteerde, maar ook die van de fotograaf en die van de toeschouwer. Vandaar de titel.

Dutch Identity is van 16 januari t/m 17 april te zien in het negentiende-eeuwse Paleis a/d Blijmarkt op de Blijmarkt in Zwolle. Het museum is dagelijks behalve maandag open van 11 tot 5. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig fotoboek.

Cursus portretfotografie in Foam

Fotografiemuseum Foam heeft al een tipje van de sluier opgelicht omtrent het najaarsprogramma. Met weer een aantal spraakmakende tentoonstellingen, waaronder van hedendaagse Chinese fotografie, en een overzichtsexpositie van Francesca Woodman: de raadselachtige ‘zelfportretfotografe’ die op tweeëntwintigjarige leeftijd zelfmoord pleegde.

Portret-Suzanne-ZwWMaar Foam wil méér zijn dan een museum. Daarom staan ook fotografiecursussen op het programma. In oktober vindt op vier zaterdagen vanaf 10 oktober een cursus portretfotografie plaats. Onder begeleiding van een deskundige docent krijg je niet alleen inspirerende voorbeelden te zien, maar duik je ook de studio in en voer je opdrachten uit, zodat je na afloop aardig wegwijs bent in deze materie.

Deelname kost € 185,50; supporters van Foam en CJP-houders krijgen korting. Schrijf je tijdig in want het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie vind je hier. Klik hier voor het volledige cursus- en workshopaanbod.

Sacha de Boer over portretfotografie

Sacha de Boer - Zelfportret

Sacha de Boer – Zelfportret

De tentoonstelling Blikvangers in het Nationaal Archief in Den Haag loopt zoetjesaan op z’n einde: tot 12 juli is deze beeldbloemlezing uit de enorme collectie nog te zien. Op zondag 28 juni komt de bekende fotografe en bekende Nederlander Sacha de Boer een lezing geven over de verschillende facetten van portretfotografie. Sacha de Boer fotografeert zelf graag met bestaand licht en bij voorkeur in zwart-wit, maar juist portretfotografie omvat natuurlijk véél meer dan alleen maar techniek.

De lezing duurt van één tot twee ‘s middags, en toegang kost een tientje, inclusief entree voor de tentoonstelling en koffie of thee. Aanmelden kan via [email protected].

De zee of het bos in je portretstudio

Hoewel Studio Harcourt laat zien dat een simpele achtergrond heel mooi kan zijn, gaan veel portret- en modelfotografen graag voor iets fleurigers. Lastolite_BGLastolite, bekend van z’n reflectieschermen, had al diverse opvouwbare achtergronden met bijvoorbeeld graffiti of een baksteenpatroon. Probleem: door de beperkte ruimte in een (huiskamer)studio staat het model vaak dicht op de achtergrond. En daardoor wordt ook die bij een gemiddeld diafragma redelijk scherp, wat niet echt natuurlijk oogt.

De nieuwe tweezijdige Out of Focus-achtergronden van Lastolite lossen dit probleem op, want die beschikken zogezegd al over een ingebouwde bokeh. Verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder een zonovergoten blauwe zee met horizon in de verte met op de achterkant een herfstbos. Opvouwbaar en geleverd in een klein tasje, dus makkelijk mee te nemen naar het strand…

Als je wars van simpele achtergronden bent, kun je het natuurlijk ook altijd met chromakeying proberen: je fotografeert je onderwerp tegen een heldergroene of felblauwe achtergrond (makkelijk automatisch te selecteren) en shopt er dan later een andere achtergrond aan vast.