Tip van de week: een winters dagje eropuit

Niet iedereen heeft tijd en/of geld voor een wintersportvakantie, maar ook tijdens de donkerste dagen van het jaar valt voor de buitenfotograaf in eigen land genoeg te ondernemen. Denk bijvoorbeeld maar aan alle kerstmarkten. Een oude binnenstad lijkt met een laagje sneeuw op een plaatje uit een sprookjesboek. Gisteren was ik zelf naar de Midwinter Fair in Archeon.

Digitale camera’s kunnen over het algemeen vrij goed tegen kou, maar niet tegen abrupte temperatuurschommelingen. Pendelen tussen de vorst buiten en de behaaglijke warmte binnen is vragen om problemen met de camera open en bloot. Ook is je accu bij lage temperaturen sneller leeg. Neem een opgeladen reserveaccu mee en bewaar die op een zo warm mogelijke plaats. Bij het jezelf beschermen tegen de kou zijn de handen altijd een heikel punt. Ikzelf krijg met een beetje dikke handschoenen de ontspanknop niet ingedrukt, en met vingerloze handschoenen krijg ik nog steeds bevroren handen, zij het iets langzamer dan zonder.

Hou er rekening mee dat de zon in de winter altijd laag aan de hemel blijft. Het aantal uren dat je bij zonlicht kunt fotograferen is beperkt, en met tegenlicht heb je al heel snel het zonnetje in je lens. Als je inflitst, kan alles op de achtergrond (inclusief sneeuw en licht) nog steeds akelig blauw worden. Perfectionisten kunnen het beste in raw-formaat werken en de witbalans dan in een programma als Lightroom plaatselijk bijwerken.

Lees ook:Tip van de week: van wanten
Lees ook:Tip van de week: koude start
Lees ook:Tip van de week: de grote najaarsbeurt
Lees ook:Tip van de week: helder winterweer
Lees ook:Tip 37|500: Camerahuis: stevig of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.