Tip van de week: koude start

Uit het kleine nieuws van woensdag: een fietser die in de polder onwel was geworden door de kou, waarschijnlijk omdat hij zonder handschoenen had gefietst. Wat een fietser kan overkomen, kan natuurlijk ook gebeuren met een fotograaf. Als je dus de komende dagen naar buiten gaat om winterplaatjes te schieten, bescherm dan niet alleen je camera, maar ook jezelf. Behalve warm ondergoed, een dikke trui, winterjas en sjaal zijn warme sokken (liefst van wol), stevig schoeisel en handschoenen een must.

Iedere fotograaf weet dat het met handschoenen aan lastig werken is. Maar zodra het gevoel uit je vingers begint te verdwijnen, is het eigenlijk al te laat. Er zijn vingerloze handschoenen speciaal voor fotografen, maar de meningen daarover zijn verdeeld. Je vingertoppen kunnen nog steeds bevriezen, en soms koelt ook de rest van je handen geleidelijk af. Zelf geef ik daarom de voorkeur aan gewone handschoenen, dun maar gevoerd met isolerend materiaal. Dat het bedieningsgemak en je reactiesnelheid eronder lijden, valt moeilijk te ontkennen.

Wees bij temperaturen ver onder nul voorzichtig met het aanraken van metaal (zoals statiefpoten). In extreme gevallen kunnen je vingers vastvriezen. Pas op dat je niet uitglijdt met je dure camera om je nek, en blijf niet te lang buiten om te voorkomen dat je door de kou wordt bevangen.

Lees ook:Tip van de week: van wanten
Lees ook:Tip van de week: een winters dagje eropuit
Lees ook:Tip van de week: ergonomie
Lees ook:Tip van de week: de grote najaarsbeurt
Lees ook:Fotograferen in extreme kou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.