Tip van de week: ergonomie

Bij de aankoop van een nieuwe camera zijn we veelal geneigd ons blind te staren op de specificaties. K-30_vs_K-50Een hogere burstrate, een paar megapixels extra, of nóg meer ingebouwde filters en motiefprogramma’s. In het gunstigste geval pakken we een test in een fotoblad of op een website erbij, om te kijken of de claims op het gebied van snelheid en beeldkwaliteit ook echt waargemaakt worden.

Er bestaan echter ook nog zaken als handligging en bedieningsgemak. Die zijn erg subjectief, vandaar dat je op dat punt zelfs op de beste test niet blindelings kunt vertrouwen. De tester die vindt dat een nieuwe camera prima in de hand ligt, is misschien een beer van een kerel met klauwen als kolenschoppen. Een vrouw met kleine handen en korte vingers krijgt waarschijnlijk helemaal geen grip op dat apparaat. Grote handen en kleine cameraatjes zijn een nóg slechtere combinatie, vandaar dat miniaturisatie z’n grenzen kent.

Kopen via internet maakt een en ander er niet beter op. Je kunt een camera alleen maar echt uitproberen door ‘m in je handen te houden. Let daarbij niet alleen op de handligging als zodanig, maar ook op het gewicht en op de balans met jouw favoriete lens. Kun je alle knopjes bedienen, desnoods ook met handschoenen aan, en kun je de bijschriften en menu-items ontcijferen zonder leesbril? Zijn er niet te veel knopjes, en is het zoekerbeeld goed te overzien – ook als je liever mét bril fotografeert dan de dioptrie-instelling gebruikt?

Last but not least: is het allemaal niet te ingewikkeld? In feite zou je je camera na een korte proefperiode op de tast moeten kunnen bedienen. Je droomcamera wordt al gauw een nachtmerrie wanneer je vingers steeds in de knoop raken of je voortdurend verdwaalt in de eindeloze submenu’s.

Lees ook:Tip van de week: koude start
Lees ook:Tip van de week: fotograferen via een touchscreen
Lees ook:Tip van de week: smartphonemisverstanden III
Lees ook:Tip van de week: gratis naar de film
Lees ook:Tip van de week: winterstop..?

2 reacties op “Tip van de week: ergonomie

  1. Raymond Harper

    Daar valt uiteraard niks op af te dingen! Het levert in de praktijk wel vaak de nodige rompslomp op, en voorkomen is beter dan genezen.
    Veel traditionele fotozaken klagen trouwens dat aspirant-kopers bij hen camera’s komen uitproberen, en vervolgens hun favoriete toestel bestellen bij de goedkoopste online aanbieder.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.