Tip van de week: smartphonemisverstanden III

Fotostudio in zakformaat, nep is net zo goed als echt en andere reclameslogans

HuaweiBokehEtcAls je smartphonefabrikant Huawei (en die is zeker de enige niet met dit soort claims) mag geloven, zit het er bij de camera van hun nieuwe topmodel P10 Plus allemaal op. ‘Dynamic illumination’ waarmee je kennelijk studioverlichting kan nabootsen, en een ‘Natural bokeh effect’ voor (zelf)portretjes met weinig scherptediepte, zodat jij of je model niet aan de achtergrond zit vastgeplakt.

Zoals we al in de vorige aflevering hadden opgemerkt, geeft vrijwel elke smartphonecamera van nature een heel grote scherptediepte door z’n extreem korte brandpuntsafstand. Het bokeh-effect is dus kunstmatig, en wordt vaak bereikt met behulp van een tweede lens en allemaal slim rekenwerk. Heel knap allemaal, maar ‘echt’ is en blijft gewoon mooier. Dat geldt ook voor die ingebouwde ‘studioverlichting’: de ingebouwde ledlamp of -flitser is alleen geschikt voor hele korte afstanden en geeft dan behoorlijk hard en onflatteus licht, zodat de virtuele visagist weer overuren moet draaien. Enne, nog even over die onscherpte: uitgerekend Huawei maakte nog niet zo lang geleden goede sier in een reclamecampagne met een promotiefoto die bij nadere beschouwing met een Canon-full-framespiegelreflex bleek gemaakt…

Voor alle duidelijkheid: smartphonecamera’s zijn de kinderschoenen ontgroeid en worden steeds beter. Alleen al dat je zo’n toestel altijd onder handbereik hebt, pleit in z’n voordeel. Maar wie volhoudt dat de smartphone onder alle omstandigheden (in de studio, op fotosafari in de jungle) een gelijkwaardig alternatief vormt voor een losse camera, houdt zichzelf of z’n klanten voor de gek.

Lees ook:Fotografische misverstanden – 1
Lees ook:Tip van de week: scherptediepte
Lees ook:Tip van de week: ergonomie
Lees ook:Tip van de week: productfotografie voor Marktplaats etc.
Lees ook:Smartphone met ingebouwde ‘portretstudio’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.