Tip van de week: smartphonemisverstanden II

Megapixels: waarom de ene pixel de andere niet is

Sommige smartphones steken ‘echte’ camera’s naar de kroon qua sensorresolutie. 12, 16 of meer megapixels zijn vandaag de dag geen uitzondering. Het knelpunt is alleen dat in vrijwel alle smartphones een piepkleine beeldsensor zit, vergelijkbaar met die in de simpelste compactcamera’s. Veel pixels op zo’n klein oppervlak betekent dat de individuele pixels klein zijn – in elk geval veel kleiner dan die bij een camera met een APS-C- of full-framesensor. En dat betekent weer: minder scherpte, meer ruis (vooral bij hogere ISO-waarden), minder nauwkeurige kleuren en een kleiner ‘dynamisch bereik’. Dat laatste komt er in de praktijk op neer dat schaduwpartijen sneller dichtlopen en hoge lichten sneller uitbleken.

Boven een uitsnede op ware pixelgrootte van bovenstaande foto met de kleine sensor van een compactcamera/smartphone, onder van een vergelijkbare foto met een APS-C-sensor, beide op 400 ISO. Behalve dat de bovenste foto minder scherp is en meer ruis bevat, zijn de kleuren minder sprekend en is zowel het wit als het zwart grauwer.

Er is geëxperimenteerd met grotere sensoren, maar grote sensoren betekenen ook grotere objectieven waardoor de smartphone al snel niet meer in je zak past. En dat was nou nét de reden dat smartphonefotografie zo populair is geworden… Om diezelfde reden werden smartphones met echte zoomlenzen (zie de vorige aflevering) nooit een succes.

Panasonic experimenteerde met een 1 inch sensor in een smartphone, maar het gevolg was dat het lensje buiten de behuizing uitstak.

Over lenzen gesproken: die kleine sensor heeft indirect nog een tweede nadeel. Door de bijbehorende korte brandpuntsafstanden is de scherptediepte ook bij volledig geopend diafragma groot. Erg handig als je jouw foto van voor tot achter scherp wilt hebben; minder leuk als het onderwerp scherp moet afsteken tegen een onscherpe achtergrond. Nou hebben de smartphonefabrikanten daarvoor weer allerlei foefjes verzonnen. Daarover meer een volgende keer.

Lees ook:Tip van de week: sensorweetjes
Lees ook:Tip van de week: megapixels en megabytes
Lees ook:Scherp of niet scherp – I
Lees ook:Analoog versus digitaal V
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.