Tip van de week: veilig op fotojacht

Buldog

Volgens de legendarische Magnum-fotograaf Robert Capa waren je foto’s niet goed genoeg omdat je niet dichtbij genoeg was. Hij maakte later zijn credo waar door tijdens zijn werkzaamheden als oorlogsfotograaf op een mijn te stappen.

Ook als hobbyist ben je je leven niet altijd zeker. Naast meer en meer fotojournalisten vinden jaarlijks ook ettelijke amateurfotografen ‘in het harnas’ een voortijdig eind. Doordat ze onder een boom schuilden toen ze bliksemfoto’s maakten, doordat ze nét iets te dicht bij de rand van een klif kwamen, of doordat ze zich hadden verkeken op de snelheid van dat nijlpaard. Anderen raken alleen hun camera kwijt: aan een nieuwsgierige aap of aan de zee. Of aan dieven, omdat ze per se sfeerplaatjes wilden schieten in een favela.

In sommige situaties bieden lange telelenzen, die je in de dagen van Capa nog nauwelijks had, uitkomst. Pas stuitte ik tijdens een fietstochtje op een zwanenpaar met kleintjes. Maar ik had alleen een korte zoom bij me. Zwanen zijn in wezen veel relaxtere dieren dan ganzen. Behalve als ze zichzelf, en vooral hun jongen, bedreigd voelen. Met een klap van hun vleugel kunnen ze je arm breken. Ik heb het niet gedaan.

Bij mensenfotografie is de lange telelens geen volwaardig alternatief, tenzij je een gluurder bent. Ook hier geldt, zowel in eigen land als op vakantie, dat je het verst komt met een combinatie van respect en gezond verstand. In twijfelgevallen dus eerst vragen en dan pas schieten, al is het maar ter voorkoming van narigheid. En niet ieder onwillig ‘model’ laat zich omkopen door een fooi. Stel je maar eens voor dat je in je eigen voortuin door een buslading Chinese toeristen wordt belaagd.

Die hond vond het trouwens allemaal best. Het beest hoort bij een kroeg en is wel wat gewend; alleen de harde sluiterklik trok z’n aandacht. Maar ik heb ’m bij nader inzien toch maar niet geaaid.

Lees ook:Capa: daar MOET je naar kijken
Lees ook:Robert Capa in Joods Museum België
Lees ook:Tip van de week: meer is soms écht meer
Lees ook:Tip van de week: licht in donkere dagen
Lees ook:Icons of War van 1855: MOET je zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.