Tip van de week: van witte lucht naar blauwe lucht

LuchtVoorHoewel de naam ‘zondag’ anders laat vermoeden, stelde het weer vandaag weinig voor. In veel delen van het land was het zwaarbewolkt; in andere overheerste een egale lichtgrijze, bijna witte lucht. Vooral dat laatste is fotografisch gezien een drama. Zeker als je in jpeg-formaat fotografeert, bleekt zo’n lucht gemakkelijk helemaal uit (uitschieter rechts in het histogram). Zoals bij deze foto van de kathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Daar krijg je nooit meer ‘doortekening’ in, al is de vraag of die er in werkelijkheid in zat.

Er zijn fotografen die er geen been in zien om een hele nieuwe lucht in de foto te ‘shoppen’, compleet met schapenwolkjes en al. Zelf houden we het liever wat realistischer. En dan is het juist dankzij dat totale gebrek aan doortekening heel simpel om die lucht een ander kleurtje te geven – bijvoorbeeld strakblauw. Het geheim: je selecteert eerst de lucht, bijvoorbeeld met het Toverstafje. Als het goed is, hoef je de Tolerantie niet te hoog in te stellen, omdat het toch om pixels met dezelfde of bijna dezelfde (heel lichtgrijze/witte) kleur gaat. Bij een bouwwerk zoals deze kathedraal moet je niet vergeten om Aangrenzend uit te vinken, anders blijven de stukjes lucht binnen de sierboogjes en dergelijke buiten schot.

BlauweLucht

Ten onrechte geselecteerde stukjes wit haal je terwijl je de Alt-toets indrukt met de Lasso weg.LuchtNa Druk je de Shift-toets in, dan kun je de selectie juist uitbreiden. Is de selectie van de lucht naar wens, dan ga je naar Afbeelding > Aanpassingen > Kleurtoon/verzadiging. Vink Vullen met kleur aan en speel wat met de schuifregelaars tot de lucht de gewenste blauwe tint vertoont.

Lees ook:Tip van de week: kleur en zwart-wit in één foto
Lees ook:Kleur en witbalans
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen V
Lees ook:Reportagefoto 13: liever geen lucht
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen VI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.