Tip van de week: winterklaar

Na een portie kou en wind staat dit etmaal in het teken van de nattigheid, als we het KNMI mogen geloven. Fotograferen onder zulke omstandigheden vergt altijd wat extra’s van de camera én de fotograaf. Digitale camera’s kunnen beter tegen een paar druppeltjes regen dan hun analoge voorgangers, om de doodeenvoudige reden dat de scharnierende achterwand – een levensgroot risico op lekkages – ontbreekt. Als het écht giet, heb je toch wel een spatwaterdichte camera nodig, of desnoods een regenhoes. Voor nóg extremere omstandigheden zijn compactcamera’s te koop die geen krimp geven bij bakken water of temperaturen ver onder nul.

Met een paar voorzorgsmaatregelen kun je een hoop ellende voorkomen. Laat je camera rustig aan grote temperatuurverschillen wennen, en haal ‘m niet thuis meteen uit z’n tas om de foto’s over te zetten. Dan loop je namelijk kans op vochtschade door condens. Geheugenkaartjes kunnen erg goed tegen extreme omstandigheden, maar accu’s verliezen bij kou snel capaciteit. Heb je camera met een aanraakscherm? Sinds kort zijn er speciale handschoenen te koop waarmee je zo’n scherm kunt bedienen.

Een laatste hint: beperk bij winderig weer het lenzen wisselen tot een absoluut minimum, om te voorkomen dat allemaal stof de camera binnenwaait. Dit geldt zeker voor systeemcamera’s, aangezien de sensor niet beschermd wordt door een spiegel.

Lees ook:Tip van de Week: plenty energie
Lees ook:Canon EOS 7D: kan wel tegen een stootje!
Lees ook:De grillige zomer van 2015
Lees ook:Tip van de week: houd je hardware in topconditie
Lees ook:Geheugenkaart van 256 GB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.