Larry Clark – Tulsa / Teenage Lust

Fotograaf en filmregisseur (Kids) Larry Clark (1943) staat een beetje op gespannen voet met de American Dream. Al sinds zijn jeugd bracht hij niet de all American boys en de girls next door in beeld, maar juist de outsiders wier leven in het teken stond van seks, geweld en drugsgebruik. Dat werd hem door de gevestigde orde natuurlijk niet in dank afgenomen.

Untitled, 1970. © Larry Clark. Courtesy Luhring Augustine Gallery, New York.

Untitled, 1970. © Larry Clark. Courtesy Luhring Augustine Gallery, New York.

In Foam in Amsterdam zijn vanaf 13 juni tot en met 12 september twee van Clarks controversiële projecten uit het begin van zijn carrière te zien. Met het naar zijn geboorteplaats vernoemde Tulsa vestigde Clark in 1971 in één klap zijn naam. Ruim tien jaar later gevolgd door het eveneens deels autobiografische Teenage Lust, met daarin een hoofdrol voor de mannelijke prostitués die Clark ontmoette op Times Square.

Clarks rauwe, niets verbloemende stijl, die de documentaire fotografie een nieuwe impuls gaf, werd in die dagen als hoogst choquerend beschouwd. En hoewel de maker zelf ook allesbehalve een brave jongen was, doet die ophef achteraf bezien misschien een tikkeltje overdreven aan. Al heeft dat wellicht ook te maken met de ontwikkelingen die de samenleving als geheel sindsdien heeft doorgemaakt – men laat zich niet zo makkelijk meer choqueren, in een periode waarin minderjarige comazuipers en klerikale kindermisbruikers het beeld in de media bepalen. Maar misschien is het juist nú goed om eens terug te blikken op wat nog geen halve eeuw geleden als taboe werd bezien.

Het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Lees ook:Noodweer
Lees ook:Fotograferen zonder camera…
Lees ook:Nederlandse persfotograaf opgepakt… in Nederland
Lees ook:Hoofdonderwerp UIT het midden: of niet?
Lees ook:Zomercarnaval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.