Spiegelreflex of systeemcamera? III

What you see is what you get?

Tot een paar jaar terug waren lcd-schermen en elektronische zoekers nauwelijks geschikt als alternatief voor de optische spiegelreflexzoeker: de resolutie was te laag om het onderwerp goed te kunnen zien, en door de lage verversingssnelheid kreeg je bij de minste beweging vegen in beeld. In het donker fotograferen was helemaal een drama, omdat het beeld dan stijf stond van de ruis.

Om de systeemcamera een volwaardige concurrent van de DSLR te laten zijn, moest op dat vlak snel vooruitgang worden geboekt, en dat gebeurde. Omvang en resolutie van een modaal scherm stegen in minder dan tien jaar tijd van 1,5 à 2 inch diameter en 100.000 pixels naar 3 inch en om en nabij een miljoen pixels. Bij elektronische zoekers is een nóg hogere resolutie ondertussen heel normaal. De zichtbaarheid in fel licht werd verbeterd door oled- en amoled-techniek, terwijl aanraakschermen ervoor zorgen dat je kunt scherpstellen en een foto kunt maken door het onderwerp aan te tikken. Bijkomend voordeel van een elektronische zoeker of lcd-scherm is dat je meteen kunt zien wat een bepaalde ingreep – een belichtingscorrectie, een andere witbalans, een digitaal filter of een zwart-witomzetting – met je beeld doet.

In wezen is de spiegelreflexzoeker een erfenis uit de analoge tijd, toen deze ingewikkelde constructie (zie de doorsnede van de Nikon D4) de enige mogelijkheid was om door de opnamelens mee te kijken. Via een elektronische zoeker of Live View-scherm kijk je direct naar het sensorbeeld. Toch is de optische zoeker van een spiegelreflex nog steeds onovertroffen qua fijne detaillering. Zoekervertraging ontbreekt natuurlijk, terwijl handmatig scherpstellen – compleet met visuele scherptedieptecontrole – verhoudingsgewijs een makkie is. Het enige nadeel: op het moment dat je de ontspanknop indrukt, zit je even zonder beeld doordat de spiegel tussen lens en zoeker opklapt. Al moet daarbij worden opgemerkt dat bij veel oudere systeemcamera’s het ‘zoekerbeeld’ even bevriest tijdens de opname. Met name bij serieopnames kan dit vervelend zijn: tegen de tijd dat je weer ‘live’ bent, is je onderwerp allang uit beeld verdwenen.

Lees ook:Tip van de week: zoekerweetjes
Lees ook:Tip 2|500 Zie wat je kiekt in de zoeker
Lees ook:Tip van de week: scherm of zoeker
Lees ook:Twee Sony superzooms met gps
Lees ook:Pentax XG-1: veel zoom voor je geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.