PX10 of 4K?

JVC heeft onlangs weer een nieuwe hybride video/fotocamera geïntroduceerd: de GC-PX10. Een uit de kluiten gewassen bakbeest met 10x optische zoomlens, ‘Full HD’-video en een fotoresolutie van 12 megapixels.

Voor mij persoonlijk is de hamvraag hoeveel toekomst zulke apparaten nog hebben. Bijna alle fotocamera’s – spiegelreflexen en systeemcamera’s incluis – hebben tegenwoordig een volwaardige videofunctie. Bij spiegelreflexen en systeemcamera’s haal je dankzij de grotere sensor zelfs een betere beeldkwaliteit dan met een modale videocamera. Van de weeromstuit worden hybride videocamera’s (waarmee je ook in hi-res kunt fotograferen) schaars. Dat zie je zelfs in het goedkopere segment. Een merk als Sanyo bracht al een jaar geen nieuwe modellen in de Xacti-lijn uit – al kan dat ook met de overname door Panasonic te maken hebben.

Toch bestaat een reële kans dat de fotocamera op termijn helemaal door de videocamera wordt verdrongen. Dat heeft te maken met een nieuwe standaard: 4K. Die term staat voor de minimale horizontale resolutie van 4000 pixels. Dan heb je opeens een camera waarmee je plaatjes van pakweg 10 megapixels kunt schieten met een snelheid van 30 of 60 beeldjes per seconde. Vooropgesteld dat de opslagmedia dit tempo kunnen bijbenen, durf ik te wedden dat menige sport- of reportagefotograaf onmiddellijk z’n fototoestel inruilt.

Lees ook:Filmen met je fotocamera
Lees ook:Plug it in and turn it on
Lees ook:Op zoek naar een nieuwe video camera?
Lees ook:Compactcamera met ingebouwde reisgids
Lees ook:TIPA Awards 2014 uitgereikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.