Pentax K-01 designcamera met maatje meer

Designcamera’s liggen goed in de markt. Zo blijkt de Fujifilm X100 maar liefst 100.000 keer over de toonbank te zijn gegaan. Bij Pentax, tegenwoordig onderdeel van Ricoh, mocht topontwerper Marc Newson in de weer met de K-01: het nieuwe model systeemcamera. In de kekke behuizing, verkrijgbaar in drie kleuren, zetelt een sensor van APS-formaat met 16 megapixels. In ‘Full HD’ filmen kan uiteraard ook. Het ISO-bereik loopt tot 25.600 en serieopnames maken kan met zes beelden per seconde.

Maar het sterkste punt van de K-01 is uiteraard z’n K-bajonet, waardoor je als bezitter van een Pentax-uitrusting niet opeens aan een nieuwe serie objectieven of een lastige adapter hoeft. Compleet mét beeldstabilisatie, want die zit in de body. Daarnaast wordt speciaal voor de K-01 een ultraplatte F 2,8/40 mm pancakelens uitgebracht. De body zelf is trouwens vrij groot, dik en zwaar.

Op de achterkant een lekker groot scherm (3 inch), maar geen spoor van een elektronische zoeker, óók niet van een los exemplaar. Geinige blooper: op de Franse Pentax-site (de Nederlandse importeur is in augustus vorig jaar blijven steken) valt te lezen dat de K-01 een pentaprismazoeker met verwisselbaar matglas heeft… zeker klakkeloos gekopieerd van de K-5. De exacte prijs is nog niet bekend, maar we houden het voorlopig op een kleine 700 euro voor de body.

Lees ook:Pentax XG-1: veel zoom voor je geld
Lees ook:Fujifilm X-T2 met 24 megapixels en 4K
Lees ook:Twee nieuwe ‘reiscompactcamera’s’ van Sony
Lees ook:Pentax MX-1 gaat voor metaal
Lees ook:Fujifilm vernieuwt compactcamerarange

2 reacties op “Pentax K-01 designcamera met maatje meer

  1. K-01

    Kijk, jullie hebben het begrepen :-)
    Wellicht wennen aan het model, je vindt het mooi of niet, maar het concept is naar mijn idee revolutionair. Geen dure adapter nodig en de beschikking over duizenden oude en zeer betaalbare lenzen die over het algemeen erg goede kwaliteit hebben. Voor de serieuze fotograaf die geen DSLR wil een goede keuze, veel handzamer dan een Sony NEX of Nikon 1. Daar kun je eigenlijk geen grote lenzen op zetten zonder een camera te krijgen die niet in balans is. En je moet eerst een dure adapter kopen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Het ontwerp is natuurlijk tot op grote hoogte ‘gedicteerd’ door een spiegel-die-er-niet-is. Spiegelreflexobjectieven hebben een relatief grote registerafstand (afstand achterkant objectief-sensor), omdat de spiegel moet kunnen opklappen zonder de achterlens te raken. Omdat K-bajonet-objectieven zo’n eind van de sensor af zitten, kon de K-01 niet net zo slank worden als een NEX of andere systeemcamera. Al blijft van die slanke lijn weinig over wanneer je een telezoom o.i.d. op de body zet…

    De tijd zal leren of de K-01 aanslaat. Zelf vind ik het ook een slimme zet om niet wéér een speciale objectievenlijn te lanceren. Ben alleen benieuwd hoe snel de autofocus van de K-01 met oudere K-AF-objectieven werkt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.