[Lightroom] RAW: de keuze van de serieuze fotograaf

Importeren in versie 2.6. In LR 3.0 is dit veranderd.

Importeren in versie 2.6. In LR 3.0 is dit veranderd.

Deze serie over Lightroom is geschreven voor de beginnende Lightroom-gebruiker en is gebaseerd op de Engelse versie 2.6 (met CameraRaw 5.4)*. Mochten zich tussentijds versiewijzigingen voordoen, dan zal ik deze meenemen. Het is wel van belang dat je enigszins bedreven bent in de omgang met de computer. Verder ga ik er vanuit dat je fotografeert in RAW – ongeacht hoe jouw cameramerk of –type dat ook noemt. Want juist met een RAW beeld kun je in Lightroom het onderste uit de kan halen. Maar: ook met JPG beelden weet Lightroom raad. Zelfs voor mijn beelden uit de telefoon heb ik een catalogus aangemaakt.

Overigens leveren camerafabrikanten ook altijd RAW software met een RAW schietende camera mee. Dat moet wel, want met een RAW beeld sec kan niemand iets beginnen. Een RAW beeld zal altijd ‘ontwikkeld’ moeten worden tot een voor iedereen bruikbaar formaat, meestal JPG of soms ook wel het veel meer ruimte innemende tiff.

Waarom RAW?

Is het om technisch goede foto’s te maken noodzakelijk om in RAW te werken? Strikt genomen niet. Maar het biedt wel veel voordelen. De belangrijkste zijn: ‘foutloze’ correcties van belichting, contrast e.d., volledige controle over de witbalans en een echt ‘negatief’ dat altijd onaangetast blijft.

Nadelen zijn er ook. Zo is het jammer dat elk merk en zelfs elk cameratype een eigen RAW formaat heeft. Daarom kunnen de RAW bestanden van de allernieuwste camera’s in Lightroom pas worden gebruikt als het bestand CameraRaw in Lightroom is geactualiseerd. Gelukkig gebeurt dat regelmatig: tot die tijd kan de gebruiker met de meegeleverde software uit de voeten. Maar ook is er de vraag: kan de software van 2018 nog overweg met de beelden die ik vandaag schiet? De Canon-software bijvoorbeeld kan nu al niet meer overweg met de RAW beelden uit de Powershot G6….

RAW bestanden zijn verder groter dan JPG bestanden. Maar met de toegenomen opslagcapaciteit en de zakkende prijzen van geheugenkaartjes is dat nauwelijks nog een nadeel.

Kortom: RAW, want we willen de beste resultaten uit onze camera halen! Zo bezien is het best bijzonder dat er nog geen (professionele) camera’s zijn met alleen een RAW-mogelijkheid, dus zònder jpg-optie.

* Versie 3.0 is nu voor iedereen gratis te downloaden bij Adobe. Werkt tot april 2010, als de officiële update verschijnt. Deze serie is uitstekend te volgen met deze test-versie 3.0!

Lees ook:Adobe DNG nu ook mét compressie
Lees ook:Lightroom weer up to date (2.2)
Lees ook:Tip van de week: bestandsformaten
Lees ook:Updates Adobe Camera Raw en Lightroom
Lees ook:Tip van de week: jpeg of raw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.