Tip van de week: achter de tralies

Gaas1Soms bevindt je onderwerp zich achter de tralies. Of achter een hek, gaas of glas. Dieren in de dierentuin zijn het bekendste voorbeeld.

Gelukkig is er een trucje om die op de foto te krijgen zonder herkenbaar gaas- of traliepatroon op de voorgrond, of met een achtergrond die meteen verraadt dat de opname niet op de Afrikaanse savanne maar in Artis (of, zoals hier, Blijdorp) is gemaakt.

Wat je nodig hebt, is een spiegelreflex met een telelens, liefst een lekker lichtsterke. Met compactcamera’s is het veel lastiger om gaas of tralies te verdoezelen. Een compactcamera geeft immers van nature veel scherptediepte (wat van voor tot achter scherp in beeld komt). Terwijl het juist de bedoeling is dat alleen het onderwerp scherp wordt afgebeeld, en alles ervoor en erachter zo onscherp mogelijk. Op die manier camoufleer je een storende voor- en/of achtergrond.

Haal de zonnekap van je lens om zo dicht mogelijk bij het gaas of de tralies te kunnen komen. Pas wel op dat je lens niet hardhandig met het hekwerk in aanraking komt! Lenzen met inwendige scherpstelling (IF) en zoom zijn een pre, want die worden niet langer bij het Gaas2scherpstellen en zoomen. Zoek een plekje met zo vrij mogelijk zicht, stel zo nodig met de hand scherp op het onderwerp (de autofocus wil zich nog wel eens in het gaas vastbijten), en kies een groot diafragma (lage diafragmawaarde). Mits er voldoende afstand is tussen hekwerk en onderwerp enerzijds, en onderwerp en achtergrond anderzijds, verdwijnen storende elementen als sneeuw voor de zon.

Bij glas is het vooral oppassen voor reflecties. Zet in elk geval de flitser uit, anders krijg je witte glimplekken op je foto’s.

Lees ook:Tip van de week: storende voor- en achtergronden
Lees ook:Tip van de week: minder scherpte is soms meer
Lees ook:Tip van de week: scherptediepte
Lees ook:Tip van de week: op safari in de dierentuin
Lees ook:Tip van de week: productfotografie voor Marktplaats etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.