Scherp of niet scherp – IV

Scherpte, resolutie en kijkafstand

Of een foto scherp of niet scherp is, hangt ook af van hoe je ‘m bekijkt. Met name op welk formaat en van welke afstand. Kijk maar eens naar bijgaande foto, waarbij was scherpgesteld op de plant op de voorgrond. Op miniformaat lijkt ook de achtergrond scherp. Maar dat is dus niet zo, blijkt wanneer je ‘m op groter formaat beoordeelt (uitsnede onderaan).

Veel beginnende fotografen verkijken zich nogal eens op de pure pixelaantallen waar het de scherpte en de vergrootbaarheid van hun foto’s betreft. Zo wordt voor topkwaliteit prints over het algemeen een drukresolutie van 300 pixels per inch (ppi) aangehouden. Als je even een snel rekensommetje maakt, zie je dat je zo geen A4’tje haalt met een wat oudere spiegelreflexcamera met ‘maar’ 6 megapixels. De bestanden daarvan meten immers afgerond 3000 bij 2000 pixels. Dan kom je dus op een grootste maat van 10 inch (3000/300) uit, iets meer dan 25 centimeter.

Maar dat is niet het hele verhaal. Want hoe groter de foto, hoe groter de afstand waarvan je ernaar kijkt. Dus kun je bij een flinke vergroting best met een wat lagere resolutie toe. Voor de scherpte-indruk maakt dat niet zoveel uit. Voor webgebruik is het al helemaal niet relevant of je camera nu 6 of 36 megapixels ophoest: de foto’s moeten sowieso sterk verkleind worden.

Lees ook:Foto’s printen – 3
Lees ook:Tip van de week: pixels tellen
Lees ook:Nieuwe iMacs: Retina-scherm (bijna) standaard
Lees ook:Tip van de week: scherp van voor tot achter
Lees ook:Scherp of niet scherp – II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.