Kluun trekt van leer tegen ‘copyright-aasgieren’

Terwijl er voor veel bonafide fotojournalisten geen droog brood meer valt te verdienen, peuren anderen – niet in de laatste plaats juristen – een dik belegde boterham uit copyrightschendingen. KluunWaar je nog vaak mee wegkomt ook – tenzij je Kluun heet of een andere makkelijke prooi bent. Aldus de gelijknamige succesauteur zelf, die in de beginjaren van zijn eigen blog Google Images als een gratis stockbureau schijnt te hebben gebruikt. Naar eigen zeggen hield hij daarmee op toen hij begreep dat dit niet mocht. Maar omdat de claims bleven binnenstromen, zag hij zich genoodzaakt om zijn hele blog offline te halen. Anders zou de grap hem minimaal tonnen gaan kosten.

Kluun vindt zelf de hele commotie overdreven. Als iemand een stukje van hem wil gebruiken voor niet-commerciële doeleinden, dan mag dat – mits met naamsvermelding – ook. Met name de hoogte van de bedragen die – ook van onbekende blogs met weinig bezoekers – als schadevergoeding voor de (al dan niet bewuste) fotodiefstal worden geëist, is de schrijver van Komt een vrouw bij de dokter een doorn in het oog. Kluun noemt de indieners van zulke claims ‘aasgieren’. Temeer omdat het vaak niet de makers van het beeld zelf betreft.

Tja, een auteur die geen kaas van auteursrecht heeft gegeten, het klinkt wat naïef… Overigens lijkt de hele entertainmentindustrie momenteel een massaoffensief te hebben ingezet tegen illegaal kopiëren. En bijna niemand vindt het natuurlijk leuk als een ander er zonder te vragen, laat staan te betalen, met z’n noeste arbeid vandoor gaat… Aan de andere kant lijkt het, net als bij de eurocrisis, vaak alsof de kleine man/vrouw het gelag moet betalen, terwijl de grote jongens en meisjes buiten schot blijven.

Lees ook:NLimageFair in teken auteursrecht
Lees ook:Tip van de week: een camera voor moeder
Lees ook:Laatste kans op gratis telefoonhoesje
Lees ook:Oude camera’s en nieuwe malloten op eBay
Lees ook:Tip van de week: toekomstbestendig

0 reacties op “Kluun trekt van leer tegen ‘copyright-aasgieren’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.