Fotografie als beroep geen vetpot

Voor professionele fotografen wordt de spoeling steeds dunner. Dit blijkt uit een recent brancheonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de FotografenFederatie en Stichting Burafo door ABF Research. Doordat meer en meer enthousiaste amateurfotografen van hun hobby hun werk proberen te maken, staan de omzet én de prijzen onder druk. Veel fotografen houden er dan ook één of meer ‘bijbaantjes’ op na. Hierdoor komt het onderscheid tussen ‘amateur’ en ‘prof’ nog verder onder druk te staan. Veel beroepsfotografen zien de schnabbelende amateur dan ook als een flinke bedreiging.

Dat het geen vetpot is, blijkt ook uit het feit dat de winst gemiddeld nog geen twintig mille op jaarbasis bedraagt. Andere uitkomsten van het onderzoek: portret- en huwelijksfotografie worden steeds belangrijker als bron van inkomsten, veel fotografen weten weinig van ondernemen, en ondanks een toename van het aantal vrouwelijke fotografen blijft fotografie een ‘mannenberoep’.

Lees ook:Freelancende fotografen financieel het slechtst af
Lees ook:Fotograaf als beroep: armoe troef?
Lees ook:Nieuwe iPhone doorstaat glansrijk cameratest
Lees ook:Fotowedstrijd voor vrouwelijke fotografen
Lees ook:Photokina 2012: de headlines

2 reacties op “Fotografie als beroep geen vetpot

  1. J. Out

    Waarom is fotografie een mannenberoep? Waarom eindigt dit artikel met die zin? Wat wil deze zin zeggen? Man kostwinner, vrouw hobby? Behoorlijk stuitend dit artikel, niet door de inhoud maar wel door de laatste regel.

    J. Out

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Deze laatste zin wil alleen maar zeggen dat uit het onderzoek blijkt dat mannelijke fotografen nog steeds in de meerderheid zijn – puur een kwestie van aantallen dus. Het is altijd wat lastig om een rapport van zo’n 70 pagina’s tot een paar straffe alinea’s in te dikken, maar ik had een en ander beslist niet seksistisch bedoeld. Integendeel: de aanhalingstekens om ‘mannenberoep’ moesten zo’n interpretatie juist voorkomen.
    Voor de volledigheid nog even de betreffende passage uit de inleiding van het onderzoek:

    “Een vijfde van de fotografen is vrouw. Het aandeel vrouwelijke fotografen is laag. Na 2000 zijn er naar verhouding steeds meer vrouwelijke fotografen gestart. Met name in de leeftijdscategorie 36 tot 40 jaar zijn relatief veel vrouwen werkzaam als fotograaf.”

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.