Onderzoek: Nederlanders gaan slordig om met hun foto’s

fotografie_1

Dankzij de opkomst van de digitale camera en de moderne smartphones, is het maken van foto’s tot ons dagelijkse leven gaan behoren. Op de dag van vandaag maken Nederlanders in één maand tijd gemiddeld meer foto’s dan voor de digitale revolutie in een heel mensenleven. Uit onderzoek van Google blijkt echter dat we vervolgens ontzettend slordig omgaan met deze foto’s.

De opslag van foto’s

Uit het onderzoek blijkt dat zeker 90 procent van de Nederlanders niet één centrale plek heeft waar foto’s worden bewaard. De helft zet ze op een opslagapparaat, 40% laat ze op zijn of haar smartphone staan en slechts één op de acht slaat ze op de in cloud. Dit resulteert dat veel mensen moeite hebben om foto’s snel terug te vinden. 10% vind foto’s nooit meer terug omdat ze niet weten waar ze zijn gebleven of waar ze zijn opgeslagen.

fotografie_2

Foto’s als belangrijkste herinneringen

Dat mensen zo slordig omgaan met hun foto’s, mag best als verrassend aangemerkt worden. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat foto’s voor de meeste mensen verreweg de belangrijkste herinnering aan bijzondere momenten in hun leven zijn. Vooral een grote reis wordt gezien als een speciale gebeurtenis die op de gevoelige plaat moet worden vastgelegd, net als een bruiloft en de geboorte van een kind. Bij dit soort gelegenheden geeft 80% aan meer foto’s te maken.

“Uit dit onderzoek blijkt wat veel mensen eigenlijk al wel vermoeden: we hebben met elkaar een enorm aantal foto’s dat op talloze devices zoals telefoons, camera’s, externe opslagapparaten en meer is opgeslagen. Hoe kan je nu orde aanbrengen in deze chaos?” – Tim van de Rijdt, Marketing Manager Consumer Products bij Google.

Dat foto’s wel massaal worden gedeeld via social media zoals Facebook, WhatsApp, Twitter, Google+ en Instagram komt minder als een verrassing. Tweederde van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan het erg belangrijk te vinden om foto’s op deze manier te delen met vrienden, familie en de rest van de wereld. Vrouwen zijn daarin zelfs nog iets fanatieker: driekwart deelt foto’s via social media.

Het ordenen van al je foto’s

48% van de Nederlanders ordent zelden hun foto’s, terwijl ze dit wel graag zouden willen. Het kost vooral tijd om je foto’s overzichtelijk te ordenen. Wel zijn er middelen die je hierbij kunnen helpen. Eén daarvan is de nieuwe app die Google onlangs heeft gelanceerd: Google Foto’s.

1. Google Foto’s

Nog geen halfjaar na de lancering van de nieuwe fotodienst van Google heeft het al meer dan 100 miljoen actieve gebruikers. Met de gratis app kun je al je foto’s eenvoudig in de cloud opslaan. De fotodienst onderscheidt zich door de slimme sortering van beelden op basis van locatie of onderwerp. Een groot voordeel is bovendien dat Google Foto’s in staat is om de foto’s van al je devices te verzamelen en ze op één plek op te slaan. Op die manier hoef je je nooit meer af te vragen of die ene mooie foto nu op je smartphone, tablet of digitale camera staat.

2. De ‘ouderwetse’ afdruk

Ben je minder thuis in de moderne applicaties maar wil je toch overzichtelijk al je foto’s kunnen bekijken? Maak dan gebruik van de ouderwetse manier en laat al je foto’s afdrukken. Zo heb je alle foto’s van je meest bijzondere gelegenheden altijd bij de hand. En zeg nou zelf, een geprinte foto geeft toch vaak net wat meer beleving dan een digitale foto. Indien je één bijzondere foto hebt kun je deze ook uitvergroot als decoratie in je huis hangen! Op die manier wordt je iedere keer weer herinnert aan dat speciale moment.

Ga aan de slag!

Ondanks dat het ordenen van foto’s tijd kost is het zeker de moeite waard. Het zou ontzettend jammer zijn wanneer er foto’s van speciale gelegenheden verloren gaan doordat er niet goed mee wordt omgegaan. Of je nu kiest voor de moderne applicaties of de ouderwetse manier. Zorg ervoor dat je later met je kinderen samen kunt terugkijken naar al die leuke foto’s!