Tip van de week: ruisonderdrukking

Hoewel beeldsensoren en beeldprocessoren steeds beter worden, heeft fotograferen bij hoge ISO-waarden nog steeds een prijs – in de vorm van ruis. Het beeld wordt korreliger en vaak duiken ook her en der willekeurig gekleurde stipjes (‘kleurruis’) op.

Nu beschikken veel camera’s over ingebouwde ruisonderdrukking. Biedt die geen uitkomst? Ja en nee. Het algemene probleem met ruisonderdrukking is dat die niet alleen ongewenste ruis wegpoetst, maar ook fijne details. Dan wordt de foto niet alleen gladder, maar ook onscherper. Hoe sterker de ruis- onderdrukking, hoe groter dit scherpteverlies.

Als je camera de optie biedt om zelf de mate van ruisonderdrukking in te stellen, kun je dus beter niet de hoogste waarde instellen. Bij extreem hoge ISO-waarden is het vaak beter om de ruisonderdrukking achteraf in een programma als Photoshop te doen. Let erop dat sommige camera’s ook ruisonderdrukking toepassen op raw-opnames!

Naast ruisonderdrukking bij hoge ISO-waarden hebben diverse camera’s ook een speciale stand voor ruisonderdrukking bij lange sluitertijden. In veel gevallen wordt er dan een tweede, onbelichte opname (dark frame) gemaakt om door vergelijking de ruis op te sporen.

Lees ook:Tip van de week: ruis voorkomen, ruis genezen
Lees ook:Tip van de week: ruis
Lees ook:Tip 32|500: ISO-waarde
Lees ook:Tip van de week: hoge ISO
Lees ook:Tip 35|500: Ruisonderdrukking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.