Tip van de week: extra lens

Als je er goed over nadenkt, is het een beetje vreemd dat camera’s van rond de duizend euro vaak worden geleverd met een kitzoompje dat los slechts honderd euro kost. Toch kiezen veel nieuwkomers in het spiegelreflex- en systeemcamerawereldje voor de kit, alleen al omdat de kale body nauwelijks goedkoper is. Op een gegeven moment lopen mensen tegen de beperkingen van het meegeleverde lensje op. We krijgen regelmatig de vraag voorgelegd welke lens ze dan moeten aanschaffen.

Vraag jezelf eerst af waarom de kitzoom niet voldoet. Heb je te weinig zoombereik, is de lens niet lichtsterk genoeg of laat de kwaliteit te wensen over? De meeste kitzooms hebben een redelijk groothoekbereik, maar weinig tele in huis. Als je lengte tekortkomt, is de verleiding groot om de kitzoom te vervangen door een ‘superzoom’, bijvoorbeeld een 18-200 mm. De vraag is of dat slim is. Je had al een (meestal) 18-55 mm, en de inruilprijs daarvan is praktisch nihil. Voor minder geld koop je een telezoom van 55 tot 200 of 300 mm, die doorgaans kwalitatief beter is dan zo’n alles-in-een-lens. Enige nadeel is dat je af en toe lenzen zult moeten wisselen.

Wil je lichtsterkere lenzen, bijvoorbeeld voor sportfotografie, dan kan dat een dure grap worden. Voor de lichtsterke (F 2,8) variant van je kitzoom betaal je makkelijk het drie- tot viervoudige. Voor fotografie bij bestaand licht zonder flits ben je vaak net zo goed af met een ‘ouderwetse’ vaste 35 of 50 mm standaardlens. Die is nóg lichtsterker en een flink stuk goedkoper.

Tot slot is er nog het punt beeldkwaliteit. Dit verzamelbegrip kent echter verschillende facetten, waarbij een lens niet noodzakelijkerwijs op alle fronten even goed presteert. Een volgende keer vertellen we je waar je bij aankoop op moet letten en hoe je een dure miskoop voorkomt.

Lees ook:Fotograferen voor een bescheiden budget – 9
Lees ook:Tweedehands fotospullen – 2
Lees ook:Analoog versus digitaal IV
Lees ook:Hoe kies ik een nieuwe camera? – 3
Lees ook:Fotograferen voor een bescheiden budget – 4

0 reacties op “Tip van de week: extra lens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.