Hoe kies ik een nieuwe camera? – 3

Koop op de groei

Als je voor het eerst een spiegelreflexcamera koopt, kies je in feite voor een systeem. Eventuele extra lenzen, flitsers en andere accessoires zijn in de regel alleen op camerabody’s van datzelfde merk bruikbaar. CanonEOS7DmultiWanneer je na een aantal jaar toe bent aan een nieuwe camera en besluit dat je toch liever met merk X in zee gaat dan met merk Y, is zo’n ‘erfenis’ een dure grap. Na een systeemwissel kun je jouw oude body immers niet meer als reserve gebruiken, en de inruilprijs stelt meestal weinig voor.

Zet dus op voorhand goed op een rij wat jouw wensen en noden zijn, nu en in de toekomst. Ligt jouw liefde bij sportfotografie? Dan ben je het best af met een camera met een snelle automatische scherpstelling en een hoge ‘burstrate’ (= veel opnamen per seconde). Misschien kun je die op dit moment nog niet betalen. Maar het is handig om met een camerafabrikant zaken te doen die in elk geval zulke snelheidsmonsters in het assortiment heeft.

Houd ook rekening met het aanbod aan ‘vreemdmerk’ lenzen en accessoires. Een beetje vervelend als je te laat ontdekt dat die voordelige supertelezoom voor vogelfotografie niet in de benodigde vatting leverbaar is, terwijl het alternatief van jouw eigen merk het drievoudige kost…

Lees ook:Hoe kies ik een nieuwe camera? – 6
Lees ook:Sportfotografie: fascinerend!
Lees ook:Hoe kies ik een nieuwe camera? – 5
Lees ook:Tip van de week: merkentrouw
Lees ook:Nieuwe fototassen van CaseLogic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.