Hoe kies ik een nieuwe camera? – 6

Goedkoop of duurkoop?

Penny wise, pound foolish… Een Engels spreekwoord dat erop neerkomt dat goedkoop per saldo duurkoop kan zijn. Een simpel voorbeeld: veel goedkopere camera’s werken op AA-batterijen in plaats van een meegeleverde accu. Tel dan maar een paar tientjes voor een setje NiMH-accu’s plus een lader bij de prijs.

Nikon_ringflashOver accu’s gesproken: een reserve-exemplaar is sowieso handig. Bij het ene merk kost zo’n accu drie tientjes; bij het andere ruim het dubbele. Wil je een heel speciale lens hebben, of iets exotisch als een ringflitser (voor macrofotografie)? Check dan eerst of zoiets überhaupt voor jouw ‘droomcamera’ leverbaar is, en zo ja, tegen welke prijs. Zijn er desgewenst ‘vreemdmerk’ alternatieven, of zit je vast aan de – doorgaans relatief dure – ‘originele’ versie van de camerafabrikant? Anders kan die speciale aanbieding achteraf bezien wel eens een dure miskoop blijken.

Een vitrinekast vol dure lenzen, een stapel geheugenkaarten in huis..? Als die op respectievelijk in je nieuwe camera passen, is dat wel zo handig en voordelig! Kortom: met de camera alleen ben je er nog niet. Dat geldt voor een compactcamera, en zeker voor een spiegelreflex. Kijk dus naar het totale kostenplaatje voordat je knopen doorhakt.

Lees ook:Tip van de week: goedkoop duurkoop
Lees ook:Fotograferen voor een bescheiden budget – 5
Lees ook:Speciale aanbiedingen Corel-software
Lees ook:Poll: Photoshop of…?
Lees ook:Tip van de week: origineel of niet-origineel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.