Stof op de sensor

Met de komst van digitale camera’s met verwisselbare lenzen deed een nieuw en in eerste instantie hardnekkig probleem zijn intrede: stof op de beeldsensor. Het kleinste stofje wordt op de foto een donkere stip. Tegen een wolkenlucht of iets dergelijks zijn die stipjes goed zichtbaar, met name bij groothoekopnamen met een hoge stof1diafragmawaarde. En als je er niets tegen doet, blijven de stofjes voorgoed zitten. Erger nog: in de loop der tijd komt er alleen maar meer stof bij.

Al snel kwamen speciale setjes op de markt om de sensor te reinigen. Bij Olympus realiseerden ze zich echter dat voorkomen beter was dan genezen. Daarom bracht het merk in 2003 de eerste spiegelreflexcamera op de markt die was voorzien van een soort ingebouwde ‘stofzuiger’ die de stofdeeltjes van de sensor schudde. Inmiddels heeft vrijwel elke spiegelreflex of EVIL-camera zo’n antistofsysteem. Het pionierswerk van Olympus werd vorige week bekroond met een Japanse innovatieprijs.

stof2Zelfs het beste antistofsysteem laat wel eens een steekje vallen. Of er stof op je sensor zit, kun je controleren met een paar proefopnamen van een witte muur. Schiet de foto’s gerust uit de losse pols: ze hoeven niet precies gelijk te zijn (liever níet zelfs). Stel een hoge diafragmawaarde in, en vergelijk de verschillende opnamen achteraf op het scherm van je camera (flink inzoomen!) of je computer. Als een stipje op alle foto’s op exact dezelfde plaats zit, is het een stofje. Klap de spiegel omhoog en zet de sluiter tot nader order open: veel camera’s hebben hier een speciale functie voor. Na een paar keer blazen met een speciaal fotoblaasbalgje (zonder kwastje!) is je sensor meestal weer brandschoon. Zorg wel voor verse batterijen en pas op dat je niet per ongeluk tegen de sensor stoot!

Als dit niet afdoende is, zul je een antistatisch kwastje of speciale sensortissues moeten gebruiken. Maar je kunt het schoonmaakwerk ook laten doen bij een goede fotowinkel indien je het zelf niet aandurft.

Lees ook:Tip van de week: voorjaarsschoonmaak
Lees ook:Stof in beeld
Lees ook:Tip van de week: vrij zicht
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 12/25
Lees ook:Nikon gaat door het stof met de D600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.