Tip van de week: vrij zicht

Vrij_zicht

Zelfs de beste lens geeft geen optimale resultaten als hij vuil is. Een paar kleine stofjes kunnen niet zo veel kwaad, maar vet vermindert de scherpte en geeft bij hard licht overstraling. Controleer regelmatig de front- en de achterlens, en maak die zo nodig voorzichtig schoon.

Stof kun je het beste verwijderen met een blaasbalgje zónder kwastje – net als stof op de sensor. Een kwastje wordt namelijk gemakkelijk vet, en dan is het middel erger dan de kwaal. Gebruik om hardnekkig vet te verwijderen speciaal lenspapier of een speciale lenspen of lensdoekje (geen brillendoekje!). Zo’n doekje kun je eventueel op de hand wassen als het zelf vies geworden is.

Wees terughoudend met agressieve lensschoonmaakmiddelen. Over de frontlens beademen om ‘m schoon te poetsen verschillen de meningen. Speeksel is geen zuiver water, zeker niet nadat je net een portie shoarma met knoflooksaus soldaat hebt gemaakt. Pas ook op voor druppeltjes op de lens. Onder zware omstandigheden – bijvoorbeeld aan zee, als het stoffig is of wanneer het regent – is het slim om je lens te beschermen met een kleurloos filter (uv of protector).

Vergeet bij het schoonmaken je lcd-scherm en zoekeroculair niet. NB: soms ligt een onscherp zoekerbeeld gewoon aan een per ongeluk verstelde dioptrie-instelling!

Lees ook:Tip van de week: voorjaarsschoonmaak
Lees ook:Stof in beeld
Lees ook:Tip van de week: een dagje naar het strand
Lees ook:Tip van de week: winterklaar
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 12/25

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.