Stof in beeld

Stof in beeld.

Stof in beeld.

We hebben het in deze kolommen al eerder gehad over stof op de sensor. Hele discussies zijn er gevoerd, over hoe het stof het beste kan worden verwijderd.
De bezitters van een nieuwe digitale camera weten wellicht niet eens waarover dit gaat. Stof op de sensor? Hoe zie je dat dan?

Ik ben eens even gaan zoeken in de beelden van 2009. Hier zie je een stofje. Bij de ‘l’ van Roosendaal, het watermerk dat ik met Lightroom 3 automatisch aanbracht. Een stofje is een donkere, onscherpe vlek Met software te verwijderen, maar liever natuurlijk op de sensor. Het genoemde stofje is niet het enige: er zitten er meer, kleinere, op deze foto.

Het stof komt op de sensor door het wisselen van objectieven. Maar laat dit vooral geen reden zijn om geen lenzen meer te (willen) wisselen, of een reden om een veel te groot zoomobjectief (18 – 300mm) te willen hebben (3 x zoom is maximum!). Door verstandig van lens te wisselen (camera-opening naar beneden houden) en dit niet in een extreem stoffige omgeving te doen kun je heel wat vlekjes in je beeld voorkomen.

Lees ook:Stofje? Geen paniek!
Lees ook:Stof op de sensor
Lees ook:Tip van de week: voorjaarsschoonmaak
Lees ook:Leica M’s met CCD kampen met corrosie op de sensor
Lees ook:Nikon gaat door het stof met de D600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.