Wordt vervolgd: platte petten en sterallures

Als we een hoge piet van de Nederlandse Politie Bond mogen geloven, heeft de heilige hermandad liever niet dat ze tijdens het werk wordt gefilmd. Bijvoorbeeld tijdens het uitdelen van een (al dan niet arrestatiegericht) knietje. Toch wel opmerkelijk dat men er bij de blauwe brigade zo over denkt… De overheid roept burgers immers op om bij misdrijven onverwijld het onafscheidelijke mobieltje te trekken. Niet alleen om 112 te bellen, maar ook om foto’s of films te maken die de politie bij haar opsporingswerk kunnen helpen. En dan hebben we het nog niet eens over alle pleidooien om elk hoekje en gaatje vol te hangen met beveiligingscamera’s.

Maar als de politie zelf in beeld dreigt te komen, gelden er kennelijk andere spelregels en worden pottenkijkers niet op prijs gesteld. Voor alle duidelijkheid: de tsunami aan YouTube-filmpjes waarin medemensen in alle soorten en maten aan de schandpaal worden genageld of te kijk worden gezet, zijn niet mijn stiel. Maar dit is de wereld op z’n kop.

Van oudsher zijn het de ‘rechtse’ partijen die vinden dat privacy maar een stapje terug moet doen omwille van de veiligheid. Daarom een verfrissend geluid uit Noordwijk, waar onlangs een hele meute uitgaanspubliek de strijdbijl opnam tegen ambulancepersoneel en te hulp gesnelde agenten. Volgens een VVD-raadslid, tevens diskjockey, werkte het politieoptreden zelf deze uitbarsting van in alcohol gedrenkte agressie in de hand. En ik maar denken dat ze bij de VVD fan van de lange lat waren… Wederom de wereld op z’n kop.

Voor de goede orde: zolang je de politie niet hindert of een gevaar voor jezelf of anderen vormt, mag je agenten aan het werk gerust fotograferen en filmen. Daarvoor mogen ze je niet je camera afpakken of je kaartje wissen. Alleen criminelen hebben, curieus genoeg, recht op anonimiteit. Maar wie hulpverleners het werken onmogelijk maakt, uitscheldt of molesteert, verdient een hap uit z’n broek door een dolle politiehond, gevolgd door een ontnuchteringskuur in de cel.

Lees ook:Niet te filmen of tikkie terug?
Lees ook:Cameradieven met platte pet
Lees ook:UNESCO neemt het op voor (foto)journalist
Lees ook:Politie niet meer ‘beste vriend’ van de persfotograaf
Lees ook:Geweld tijdens jaarwisseling: wel of niet vastleggen?

0 reacties op “Wordt vervolgd: platte petten en sterallures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.