Niet te filmen of tikkie terug?

‘Politie in de hoek waar de klappen vallen’, kopt de KRO/NCRV-coproductie Debat op 2 naar aanleiding van een tweetal recente incidenten in Rotterdam. Daarbij werden politieagenten gefilmd terwijl ze ogenschijnlijk ongevaarlijke arrestanten respectievelijk in het gezicht sloegen en in het kruis trapten. Alleen al daarom lijkt de geciteerde kop al bij voorbaat een misslag.

Toch gaan er na dergelijke incidenten altijd stemmen op om dergelijke incidenten op een heel curieuze wijze uit de wereld te helpen. Of liever gezegd: aan het zicht te onttrekken. Namelijk door een verbod op het fotograferen en filmen van politiemensen aan het werk. Persoonlijk krijg ik de koude rillingen wanneer ik zulke geluiden hoor. Dan moet ik altijd denken aan enge dictaturen waar iedere idioot in uniform – en in zulke landen heb je veel van dat soort idioten – een vrijbrief heeft om voor Judge Dredd te spelen. Liefst een Judge Dredd van de corrupte soort. En waar mensen dus om allerlei duistere redenen spoorloos kunnen verdwijnen, want de daders worden toch niet gefilmd.

Ik ben ervan overtuigd dat veruit de meeste politieagenten óók geen politiestaat willen. En hun werk zo goed mogelijk proberen te doen onder soms barre omstandigheden. Of de betreffende agenten hun werk wel of niet goed hebben gedaan, zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Maar je lost een probleem niet op door het taboe te verklaren. Dat geldt zowel voor criminele rotjochies met roots in het Rifgebergte als voor dienders met losse handjes.

Lees ook:Cameradieven met platte pet
Lees ook:Vulkanen: fotogeniek!
Lees ook:Instagram komt met ‘verdwijnende foto’s’
Lees ook:Gluren in andermans fotoalbums
Lees ook:Niet (te) filmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.