Lightroom: foto’s importeren (2)

Leeg scherm bij het voor de eerste keer openen van Lightroom.

Leeg scherm bij het voor de eerste keer openen van Lightroom.

Importeren kan op verschillende manieren. Om te beginnen kunnen we foto’s importeren die al op de harde schijf staan. Bijvoorbeeld de foto’s die we maakten voordat we Lightroom gebruikten. Vervolgens kunnen we foto’s importeren vanaf een kaartje, via de camera of – bij voorkeur – een kaartlezer. Er is nog een derde, automatische manier via de optie Watched folder. Maar deze laten we hier buiten beschouwing: later komt deze methode nog wel een keer aan bod.

Lightroom is zó in te stellen dat het programma direct ‘merkt’ als je een kaartje in de kaartlezer doet. Er zijn overigens ook andere manieren om de foto’s van kaart naar computer te krijgen. Via de software bij de camera of een speciaal programma als PhotoMechanic, een supersnelle browser die ook gelijk zaken als naamgeving van de bestanden en het toevoegen van informatie voor z’n rekening kan nemen. Maar: ook Lightroom kan dat tegenwoordig (bijna) even goed.

Import bepalen

Hoe Lightroom de foto’s importeert kun je tot op zekere hoogte zelf bepalen. Waar moeten de foto’s worden geplaatst, hoe luidt de nieuwe bestandsnaam en welke informatie en zelfs bewerkingen wil je nu direct al toevoegen. Het toevoegen of wijzigen van die informatie kan overigens ook later nog, maar het is slim om sommige zaken gelijk aan te pakken. Veelal kun je met het éénmalig instellen volstaan: Lightroom zal hierna dezelfde handelingen op dezelfde wijze uitvoeren. Tijdwinst, daar draait het immers allemaal om bij Lightroom.

Lees ook:Lightroom: importeren+naamgeving bestanden
Lees ook:Lightroom: importeren van beelden
Lees ook:[Lightroom] Eerst foto’s importeren
Lees ook:Lightroom: favoriet bij veel fotografen
Lees ook:Tip van de week: foto’s overzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.