[Lightroom] Eerst foto’s importeren

Zonder importeren geen foto’s

De bibliotheek - met mappen en Collections.

Als je Lightroom hebt geïnstalleerd zie je nog geen enkele foto, al staan er duizenden op je harde schijf. Lightroom ‘ziet’ een foto pas als deze is geïmporteerd in een Catalogus. Dat is dus anders dan met vrijwel alle andere softwareprogramma’s. Daarmee open je een (voor het betreffende programma herkenbaar) bestand en kun je er mee werken. Zo niet in Lightroom. Maar daarover een volgende keer meer.

Samengevat: als je start met Lightroom is het even anders. Maar zodra je de werkwijze door hebt is het programma werkelijk een feest om mee – en in – te werken!

Gratis proberen

Fotografie van klik! Tot klaar, noemt Adobe het zelf treffend. Sneller werken, meer achter de camera, minder achter de PC, beloven de softwaremakers ons. En ik kan dat beeld na enkele jaren ervaring met deze workflow software alleen maar bevestigen.

Een volledige versie van Lightroom kost iets minder dan EUR 300, een upgrade van versie 1 kost EUR 118. Regelmatig zijn er aanbiedingen bij uiteenlopende leveranciers. In vergelijking met Photoshop CS erg ‘goedkoop’, nietwaar? Bij aanschaf beide programma’s tegelijk is een aantrekkelijke korting mogelijk. Maar: Photoshop Elements is eigenlijk ook al meer dan voldoende.

Lightroom is een relatief snel te leren programma. Het maakt wel stevig gebruik van de rekenkracht van de computer. Voldoende intern geheugen (ten minste 1 Gb RAM), voldoende schijfruimte (1 Gb vrije ruimte op de harddisk), een schermresolutie van 1024 x 768, een CD-ROM drive en een Intel Pentium 4-processor zijn de belangrijkste eisen. Als besturingssysteem: Microsoft® Windows® XP met Service Pack 2 of Windows Vista® Home Premium, Business, Ultimate of Enterprise (gecertificeerd voor 32- en 64-bits edities). In de 64-bits versie van Windows 7 wordt een aanzienlijke versnelling bereikt!
Of een Mac natuurlijk, met vrijwel dezelfde eisen. Er zijn tussen het gebruik van Lightroom op Mac of PC vrijwel geen verschillen. Men kan een gratis proefversie downloaden (30 dagen werkend). Al eerder schreef ik hier over de Lightroom 3.0 versie, gratis voor iedereen te downloaden en werkend tot april 2010.

Lightroom ondersteunt Engels, Duits, Frans, Italiaans, Japans en Koreaans. Er is ook een Nederlandsetaalmodule – maar ik blijf de voorkeur geven aan het Engels.

Lightroom lust uw beelden RAW!

Vrijwel elke serieuze camera kan kiezen tussen het produceren van RAW of JPG beelden. Beetje ingewikkeld: een JPG is 8-bits. Een camera legt meestal méér informatie vast. In RAW, in combinatie met een grote kleurruimte, biedt veel meer mogelijkheden voor het weergeven van nuances in schaduw- en lichte partijen. Geen twijfel mogelijk: het eindresultaat van een beeld in RAW is altijd beter dan dat van een JPG beeld. En met Lightroom is de omgang met RAW beelden een fluitje van een cent.

Praktisch

Maak in Lightroom een catalogus per jaar en verdeel die onder in maanden. Een maand om? Alle beelden naar externe harddisk als back-up. Of branden op DVD’s. Terugvinden doe je aan de hand van trefwoorden. Een map als ‘zoogdieren’ of ‘watervogels’ is niet handig en nooit ‘af’.

Zet de naam van de catalogus als Identity plate bovenaan. Weet je altijd waar je in werkt. WL 2009 is dus de catalogus met alle beelden van dit jaar.

Lightroom heeft een hele reeks sneltoetsen. Die ook wisselen per module waarin je werkt. Van een paar handelingen die je veel gebruikt zou je ze uit het hoofd kunnen leren. Even vergeten? Onthoud dan in elk geval deze: Ctrl + /. Daarmee roep je de Shortcuts op.

In de Library kun je via View – View Options (Ctrl + J) nauwkeurig bepalen welke gegevens je van een foto in beeld wilt hebben. Er zijn zelfs twee opties: Info 1 en Info 2. Zodat je snel kunt schakelen tussen de twee mogelijkheden.

Lees ook:Lightroom: importeren van beelden
Lees ook:Lightroom 6 en mobile voor Android
Lees ook:[Lightroom] RAW: de keuze van de serieuze fotograaf
Lees ook:Windows-versie gratis Lightroom-lookalike Darktable
Lees ook:Gratis special effects voor je foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.