Nederlander wint internationale agrarische fotoprijs

Winnende foto van Hans Menop

Winnende foto van Hans Menop

De Nederlander Hans Menop heeft de fotoprijs gewonnen van de International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ). Menop werd de winnaar van de foto categorie ‘natuur / landschap’. Josef Berchthold, Duitsland, won de ‘mensen’ categorie en Evan Collis, Australië, won de ‘productie’ categorie. De winnaars van elke categorie ontvangen een geldprijs van 250 euro en een certificaat. De algemene winnaar ontvangt een trofee en een geldprijs van 500 euro.

De winnende foto ‘By the river’ toont grazende koeien in de buurt van de Rijn. Juryleden waren onder de indruk van de mooie compositie, licht en onderwerp. ‘De foto herinnert ons aan het belang van de landbouw’ zei een lid van de jury. De foto werd gekozen als winnaar vanwege haar sterke verbinding met de landbouw en de professionele uitvoering. De foto werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Naober’ in de zomer van 2008.

Josef Berchthold’s foto ‘Couple with cow’ toont een stel met een melkkoe op hun weg naar huis. De foto symboliseert de wereldwijde ups en downs van van de melkindustrie in 2008 en dat melkveehouders nieuwe manieren moeten vinden om zaken te doen. ‘Deze foto is erg dicht bij de algehele winnaar’ zei een jurylid. ‘Het is net als het einde van een romantische film’. De foto is gepubliceerd in het weekblad ‘Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt’ No 45 / 2008.

De foto van Evan Collis toont een oogstmachine in actie. ‘De fotograaf heeft nagedacht de samenstelling en creëerde zijn eigen meesterwerk’ merkte een jurylid op. ‘Prachtige kleuren, mooi scherp en getimed naar perfectie’ was een andere opmerking. De juryleden waren onder de indruk van hoe de fotograaf succesvol de situatie in Australië beschreef, waar een ernstige droogte aanhoudt. De foto werd gepubliceerd onder de kop ‘New labour saver header a present from timely rain’ in de publicatie ‘Groundcover’, maart 2008.

Dit jaar bereikte het aantal inzendingen een nieuw record met 157 foto’s van fotografen uit 20 landen.

Lees ook:Natuurfotograaf van het Jaar
Lees ook:Nadia Klaver wint 3 Shots
Lees ook:Nederlanders in prijzen bij fotowedstrijden
Lees ook:Foam Paul Huf Award voor Daniel Gordon
Lees ook:Worldpress foto gemaakt met Canon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.