Worldpress foto gemaakt met Canon

World Press foto 2009

Canon feliciteert Pietro Masturzo, een freelance fotograaf uit Italië, met het winnen van de World Press Photo van 2009. De foto van Pietro toont vrouwen die hun protest vanaf een dak in Teheran laten horen. Deze opname werd gekozen uit in totaal 101.960 ingezonden foto’s.

De World Press Photo wedstrijd vond voor de 53ste keer plaats en wordt wereldwijd erkend als de belangrijkste fotowedstrijd voor fotojournalisten. Fotografen uit de hele wereld nemen deel aan World Press Photo en dit jaar stuurde een recordaantal van 5.847 professionele fotografen uit 128 verschillende landen hun foto’s in – een toename van 6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Al sinds 1992 is Canon corporate sponsor van de World Press Photo wedstrijd. Hans Smittenaar, Marketing Director van Canon Nederland N.V.: “Omdat de wijze waarop journalisten hun verhaal vertellen zich continu ontwikkelt, was de kracht van het beeld nog nooit zo belangrijk als nu. De langdurige relatie van Canon met World Press Photo vindt zijn oorsprong in deze passie en de mogelijkheid iedereen een verhaal te laten vertellen. Iedere winnaar van dit jaar heeft laten zien over een unieke en persoonlijke stijl te beschikken om hun eigen verhaal en dat van anderen te vertellen. Namens Canon wil ik de winnaars van harte feliciteren.”

De internationale jury bestond uit beeldredacteuren, fotografen en vertegenwoordigers van persbureaus. Deze jury, met als voorzitter Ayperi Karabuda Ecer, de Vice President of Pictures bij Reuters, heeft twee weken besteed aan het selecteren van de winnaars in de 10 categorieën. In totaal zijn er 63 fotografen met 23 verschillende nationaliteiten tot winnaar geselecteerd, waarvan één foto werd gekozen als World Press Photo van het jaar 2009.

In 2009 lag het accent voor het eerst op drie categorieën: Sport, Natuur en Portretten. Voor elk van deze drie is een aparte jury samengesteld. Eén jurylid per categorie werd vervolgens één uitgenodigd om deel te nemen aan de laatste juryronde.

De winnende foto werd met een Canon EOS Digitale SLR camera in juni 2009 gemaakt na de presidentsverkiezingen in Iran. Pietro Masturzo ontvangt tijdens de prijsuitreiking op 2 mei in Amsterdam een geldbedrag van € 10.000 van World Press Photo. Daarnaast zal Canon Europe de winnaar een Canon EOS Digitale SLR camera en lens kit aanbieden.

De World Press Photo tentoonstelling met de winnende foto’s vindt nog plaats tot en met 20 juni 2010 in de Oude Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling gaat vervolgens op tournee naar 100 steden, verspreid over 45 landen.

World Press Photo wordt gesteund door de Nederlandse Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon en TNT.

Meer informatie over World Press Photo vindt u op: www.worldpressphoto.org.

Een selectie van de winnende foto’s is beschikbaar via AP, AFP, EPA en Reuters. Deze foto’s zijn ook te downloaden via de downloadpagina www.worldpressphoto.org/downloads (registratie verplicht) op de website van World Press Photo.

Een actueel reisschema van de tentoonstelling staat ook online en kan worden bekeken op: www.worldpressphoto.org/exhibitions

Lees ook:World Press Photo-expositie naar fotostad Naarden
Lees ook:World Press Photo Contest 2013 begonnen
Lees ook:World Press Photo 2008: zwart-wit!
Lees ook:World Press Photo Contest 2014 van start
Lees ook:World Press Photo trekt recordaantal bezoekers in Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.