Tinnen oog of wassen neus?

Fotozoekmachine niet waterdicht

Als iemand anders met jouw foto’s aan de haal gaat, is dat erg vervelend. Of het nu om pure fotodiefstal gaat, of om publicatie zonder naamsvermelding, toestemming en/of betaling. Maar hoe kom je er nu achter of en, zo ja, waar jouw foto’s illegaal worden gebruikt?

TinEye biedt naar eigen zeggen uitkomst. TinEyeNadat je de bewuste foto hebt geüpload, gaat deze ‘reverse image search engine’ voor je op zoek op het web. Zelfs versies die zijn bewerkt, verkleind of bijgesneden, zouden moeten komen bovendrijven. Voor beperkt, niet-commercieel gebruik is TinEye gratis. Registratie kan, maar is niet verplicht.

Het klinkt bijna te goed om waar te zijn… De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de uitkomst van een klein steekproefje enigszins teleurstellend was. TinEyeIKissedCharlesEen half dozijn foto’s werd stuk voor stuk niet gevonden, hoewel ze toch wel degelijk op Hyves, Flickr, Zoom.nl, dit blog respectievelijk m’n eigen webgalerie staan. TinEye geeft ook eerlijk toe dat de eigen database (nog) niet volledig is, maar nul uit zes is geen beste score. De betaalde variant is wellicht interessant voor de (internationale) beroepsfotograaf die piraterij wil achterhalen, maar voor de modale Nederlandse amateur die wil nagaan wat er buiten z’n zicht met z’n plaatjes gebeurt, biedt de gratis versie weinig soelaas.

Lees ook:De digitale revolutie (3)
Lees ook:Adobe lanceert Lightroom 6 én CC 2015
Lees ook:Tip van de Week: je eigen webgalerie
Lees ook:Google geeft Nik Collection-software weg – gratis!
Lees ook:Compactcamera met ingebouwde reisgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.