De digitale revolutie (3)

Auteurs- en portretrecht

Elke foto die je op eigen initiatief maakt, is en blijft in beginsel jouw eigendom. Alleen jij beslist of, en zo ja waar, die foto gepubliceerd mag worden. Het copyright – of, met een ouderwetser woord, auteursrecht – berust dus bij jou. Ook als je foto’s op je eigen website zet (wat eveneens een vorm van publiceren is), mag niemand die er zonder jouw toestemming af plukken en elders neerpoten. Ongeacht of jouw foto’s nu wel of niet met een copyrightsymbool of watermerkje beveiligd zijn.

Dat wil niet zeggen dat je met de door jou gemaakte foto’s zomaar alles mag doen wat je goeddunkt. Met name met foto’s waar (herkenbare) mensen op staan, blijft het oppassen. Naast auteursrecht bestaat er namelijk ook nog zoiets als portretrecht, dat de afgebeelde persoon bepaalde rechten geeft. Als er financiële belangen meespelen of er ligt ‘reputatieschade’ op de loer, heb je voor publicatie uitdrukkelijk toestemming nodig van de geportretteerde.

Andersom mag een reisgenoot de door jou gemailde vakantiefoto’s feitelijk niet zonder jouw fiat gebruiken om z’n Hyves op te leuken. Oók niet als hij of zij er zelf op staat. In de praktijk is het echter veelal een kwestie van geven en nemen, zeker wanneer er geen commerciële belangen in het geding zijn. Je reisgenoot sleept immers ook jóu niet voor de rechter omdat je op Flickr een groepsfoto hebt gezet, waarop z’n vriendin figureert met veel rum-cola op en weinig kleren aan…

Op de achtergrond speelt nog een veel fundamenteler probleem. De huidige Auteurswet is bijna honderd jaar oud, en heeft dus volstrekt geen antwoord op het digitale tijdperk. Dit blijkt niet alleen uit de slepende Pirate Bay-affaire, maar ook over het aanhoudende gesteggel over (her)gebruik van fotomateriaal. Voorlopig blijft het dweilen met de kraan open, en het internet een digitale grabbelton. Een klein lichtpuntje: de meeste dieven zijn lui. Met een watermerk voorkom je dat anderen niet alleen met jouw foto aan de haal gaan, maar ook nog eens onverdiend met de eer gaan strijken.

Voor meer informatie zie: www.iusmentis.com

Lees ook:Tip van de week: plagiaat of beeldcitaat?
Lees ook:De digitale revolutie (2)
Lees ook:Portretrecht in de praktijk
Lees ook:Paal en perk aan portretrecht
Lees ook:Deel je fotografische hotspots via Skoutee

0 reacties op “De digitale revolutie (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.