Camera’s gebruiksvriendelijk? Vergeet het maar!

Vandaag in de Volkskrant: een interview met de vette kop ‘Gebruiksgemak elektronica ver te zoeken’. Volgens Jasper van Kuijk, zojuist gepromoveerd aan de TU Delft, zijn de ‘minicomputertjes’ van nu een bron van ellende.

Uit een Brits onderzoek van een paar jaar terug bleek dat digitale camera’s boven aan de lijst met onbegrijpelijke gadgets prijkten. Helemaal verwonderlijk is dat niet. Vroeger was een camera in grote lijnen een lichtdichte doos met een lens ervoor. Als je wist hoe je een filmpje moest laden en eventueel hoe je de belichting en scherpstelling moest regelen, zat je – althans op het technische vlak – goed. Tegenwoordig liggen zelfs bij simpele compactcamera’s valkuilen zoals motiefprogramma’s, ruisonderdrukking en witbalans op de loer. Voor je het weet verdwaal je in de vele menu’s, vaak nog vergezeld van een flinke dosis knoppen.

Als die ook nog eens van plaats veranderen, is zelfs voor de gevorderde gebruiker het einde zoek. Zelfs heb ik onlangs een nieuwe reflexcamera – van hetzelfde merk – gekocht. Het knopje voor de belichtingscorrectie is van de achterzijde naar de bovenkant verhuisd, zodat ik voortdurend ‘misgrijp’. Waarbij ik vaak ook nog eens onbedoeld de Live View aanzet… O ja: bij m’n ouwe camera moet ik aan het voorste wieltje draaien om de correctie in te stellen. Bij m’n nieuwe aan het achterste…

Akkoord, ik ben de jongste niet meer, en op den duur went alles. Maar in de tussentijd kosten zulke fratsen wél tijd én fotokansen. Van Kuijk in de Volkskrant: als iets goed werkt, blijf er dan van af!

Lees ook:Tips voor betere fotografie: 2/25
Lees ook:Tip van de week: handmatig belichten met of zonder ‘preview’
Lees ook:Tip van de week: grip op de knoppen
Lees ook:Bieber beukt in op fotograaf
Lees ook:Het oog moet scherp zijn

0 reacties op “Camera’s gebruiksvriendelijk? Vergeet het maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.