Tip van de week: handmatig belichten met of zonder ‘preview’

Een van de voordelen van een systeemcamera is dat je een preview van je opname te zien krijgt. Het effect van belichting, belichtingscorrectie, witbalans en dergelijke is live af te zien aan het (elektronische) zoeker- of schermbeeld, bij benadering althans.

Schermsetup1Er zijn echter situaties waarin zo’n preview ongewenst is. Bijvoorbeeld als je flitst met handmatig ingestelde belichting. Dat is bij een camera als de Fujifilm X-E1 een beetje een must, omdat die op de automaat élke flitsopname als een invulflits behandelt. Dan zit je in een enigszins donkere ruimte zelfs met ISO 800 of 1600 al gauw aan 1/15 seconde of langer… Zonder statief is dat een beetje veel van het goede. Maar zelfs de meest geavanceerde zoeker kan geen preview van die flits laten zien. Dus gaat je zoekerbeeld zo’n beetje op zwart als je een kortere tijd instelt. Als je je camera op een studioflitsinstallatie aansluit, hetzelfde verhaal.

Schermsetup2Gelukkig is daar een remedie tegen. In het instellingenmenu zet je Preview Belichting Handmatig van Aan op Uit. Bij de nieuwere X-E2 is deze optie wat lastiger te vinden. Je moet daarvoor eerst via het hoofdmenu naar Scherm Set-Up. Hoe het bij andere merken en modellen zit, kan ik je zo niet vertellen, maar het loont zeker om naar zo’n optie op zoek te gaan. Anders tast je letterlijk en figuurlijk in het duister wanneer je eens in een studio flitsopnames gaat maken van een model.

Lees ook:Tip van de week: handmatig belichten
Lees ook:Tip van de week: trillingsvrij
Lees ook:Tip van de week: kleuren die kloppen
Lees ook:Tip van de week: sluimerstand
Lees ook:Tip van de week: contrastbeheersing via Schaduwen/hooglichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.