Tip van de week: meer kleur op grauwe dagen

GrauwOp een sombere nieuwjaarsdag als vandaag kunnen we wel een beetje kleur en fleur gebruiken. Wie kant-en-klare jpeg-foto’s maakt, doet er goed aan om bij somber of heiig weer het contrast en de kleurverzadiging wat hoger te zetten in het cameramenu. Bij diverse cameramerken heb je ook presets tot je beschikking die grauwe foto’s een oppeppertje geven. Denk aan een opnamestand als Helder of Levendig. Bij de filmsimulaties van Fujifilm-camera’s geeft Velvia verzadigder kleuren en een hoger contrast. Vergeet ook niet de witbalans op Bewolkt of Schaduw te zetten als je wat warmere kleuren wilt.

Bij de conversie van raw-bestanden heb je natuurlijk veel meer mogelijkheden. In het hoofdmenu van Photoshop’s Camera Raw tref je onderaan regelaars voor Levendigheid en Verzadiging aan. Als je laatstgenoemde regelaar naar rechts trekt, worden alle kleuren sterker verzadigd, terwijl Levendigheid vooral de zachte kleuren een zet in de rug geeft.LevendVerz Als je specifiek één of meer tinten wilt aanpakken, moet je onder de vierde tab zijn bij KVL ( Kleurtoon / Verzadiging / Luminantie). In Photoshop zelf kun je Afbeelding > Aanpassingen > Kleurtoon/verzadiging gebruiken. Daarbij moet je echter goed oppassen voor overdrijving. Hou ook het histogram in het oog om te zien of sommige kleuren niet gaan ‘clippen’.

Tot slot kun je je foto’s nog een pepkuurtje geven met programma’s of plug-ins als Luminar of Viveza uit de gratis Nik Collection. Viveza wordt standaard toegepast in een aparte beeldlaag, zodat je het effect desgewenst met behulp van een laagmasker plaatselijk kunt afzwakken.

Viveza

Lees ook:Tip van de week: lagen
Lees ook:Tip van de week: kleuren die clippen
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit met een kleurtje
Lees ook:Selectief (ont)kleuren met de schuifregelaars
Lees ook:Tip van de week: contrast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.