Tip van de week: zwart-wit met een kleurtje

Als de Sint het kan, kunnen wij het ook. We bedoelen zwart-wit met een kleurtje, veelal sepia (geelbruin) of cyaan (blauwgrijs). Vooral het eerste staat erg ‘retro’. Veel camera’s hebben er zelfs een kant-en-klare voorinstelling voor aan boord, maar dan zit je eraan vast – ook als je achteraf bezien toch liever een kleurenfoto had willen hebben. Tenzij je in raw+jpeg fotografeert, uiteraard.

Met een programma als Lightroom of Photoshop (via Camera Raw) kun je prachtige sepia- en zelfs duotonen produceren. Als het snel en simpel moet, is er een ander trucje. Je hoeft niet eens het beeld eerst naar zwart-wit om te zetten. Ga in het hoofdmenu van Photoshop boven aan het scherm naar Afbeelding > Aanpassingen > Kleurtoon/verzadiging. Onder Voorinstelling vind je al meteen een stel voorgekookte opties, die je naar eigen wens kunt bijstellen. Hou je het liever helemaal zelf in de hand? Vink dan Vullen met kleur aan en speel wat met de schuifjes. De Verzadiging moet niet te gek hoog. Vink ook Voorvertoning aan, zodat je direct het resultaat ziet.

Eén kanttekening tot slot: omdat de kleuren direct naar sepia, cyaan of wat dan ook worden omgezet, krijg je niet precies hetzelfde resultaat als wanneer je eerst het beeld naar grijswaarden omzet en vervolgens naar de Modus kleur om dan pas met Vullen met kleur in de weer te gaan. Dit laatste blijft de beste optie als je bijvoorbeeld de toonschaal ingrijpend wilt wijzigen of het contrast flink wilt opkrikken.

Lees ook:Tip van de week: kleur en zwart-wit in één foto
Lees ook:Tip van de week: 256 tinten grijs
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit uit de digitale doka
Lees ook:SS Rotterdam in HDR-sepiatoon
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.