Tip van de week: AF-punten

Let bij een onderwerp dat niet in het midden staat op of de AF op het juiste punt scherpstelt. Bij dit buitenportret op de Midwinter Fair is dat het dichtstbijzijnde oog.

Let bij een onderwerp dat niet in het midden staat op of de AF op het juiste punt scherpstelt. Bij dit buitenportret op de Midwinter Fair is dat het dichtstbijzijnde oog.

Eind jaren tachtig hadden camera’s er maar eentje. Tegenwoordig elf, eenentwintig of eenenvijftig, en er zijn zelfs systeemcamera’s en sommige spiegelreflexen (de Canon EOS 70D en 7D Mark II) waarbij zowat de hele sensor er vol mee zit. We hebben het natuurlijk over AF-punten. Heel handig voor als het onderwerp zich niet pal in het midden bevindt, of (bij serieopnames) dwars door het beeldveld beweegt. Dat was nog wel anders bij het ‘brievenbusje’ van weleer, waarbij je eerst moest scherpstellen en vervolgens opnieuw moest uitkaderen, met alle risico’s van dien.

Alleen: wieAF_punt2 bepaalt welk punt van al die punten wordt gebruikt voor de scherpstelling…? Als je de keuze – wat veel mensen doen – aan de camera overlaat, kun je voor nare verrassingen komen te staan. Zeker als de camera niet in de zoeker of op het scherm aangeeft welk punt actief is (bijvoorbeeld met een oplichtend kader). Veel systeem- en compactcamera’s hebben ‘gezichtsherkenning’, maar ook die werkt niet altijd feilloos.AF_punt3 Je kunt dus vaak beter zelf een specifiek punt of een cluster van punten kiezen, om te voorkomen dat de AF ernaast grijpt. Met name bij een onderwerp dat niet pal in het midden staat, of bij een onderwerp dat beweegt. Geavanceerde camera’s hebben zelfs een systeem waarmee de AF zich in een bewegend onderwerp vastbijt, ook wanneer dat door het beeld beweegt (zoals Nikon’s Groep-veld-AF).

Het kan hoe dan ook nooit kwaad om direct na de opname te controleren of de scherpte ligt waar die moet liggen. Bij portretfoto’s is dat bijna altijd op het oog. Zeker wanneer je met langere brandpunten en grote diafragmaopeningen werkt, hebben kleine foutjes grote gevolgen.

Lees ook:Tip van de week: AF Lock en focus tracking
Lees ook:Tip van de week: scherpstelling, scherpstelpunt en scherptediepte
Lees ook:Tip van de week: snelle onderwerpen bijbenen
Lees ook:Hoofdonderwerp UIT het midden: of niet?
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.