Fotografische vragen en antwoorden – 6

Wat zijn ‘front focus’ en ‘back focus’?

De automatische scherpstelling van je spiegelreflex is niet onfeilbaar. Soms grijpt-ie naast het onderwerp, bijvoorbeeld omdat dit te snel beweegt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de scherpte structureel nét voor het onderwerp ligt. Dit valt vooral op wanneer je een lichtsterk objectief gebruikt op kortere afstanden, met name met grote diafragma’s (lage diafragmawaarden). Dan vallen kleine scherpstelfoutjes namelijk niet in de zogenaamde scherptediepte weg. Wanneer de optimale scherpte telkens net voor het punt waarop is scherpgesteld ligt, heet dat ‘front focus’. Ligt de scherpte achter het punt waarop is scherpgesteld, dan is sprake van ‘back focus’.

Bij sommige duurdere reflexcamera’s kun je de autofocus bijstellen om zulke problemen te ondervangen. Doe dit echter pas als je heel zeker bent van je zaak (bijvoorbeeld na het maken van een reeks testopnamen vanaf statief). Scherpstelfoutjes kunnen namelijk ook andere oorzaken hebben. Als jij bijvoorbeeld tussen het scherpstellen en het maken van de opname dichter naar het onderwerp bent gegaan (of het onderwerp dichter naar jou), is het niet zo vreemd dat de scherpte te ver naar achteren ligt. Bij close-ups, zoals de foto bij dit stukje, kunnen de bloemen hebben bewogen in de wind. Bovendien treedt front focus of back focus vaak alleen op in combinatie met een bepaalde lens, en dan maakt het ook nog uit met wat voor licht je fotografeert. Bezint dus eer gij begint…

Compactcamera’s en systeemcamera’s hebben geen last van dit probleem, doordat ze via een andere methode automatisch scherpstellen.

Lees ook:Autofocusproblemen oplossen
Lees ook:AF S of AF C?
Lees ook:Tip van de week: snelle onderwerpen bijbenen
Lees ook:Tip van de week: focus lock
Lees ook:Tip van de week: AF Lock en focus tracking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.