Tip van de week: contrast-oppepper via de curve

ContrastHistHoe lekker het lenteweer ook is, voor fotografische doeleinden is het niet ideaal. Omdat het zo heiig is, worden onderwerpen op grote afstand vaag en contrastarm weergegeven. Dat geldt niet alleen voor landschappen, maar ook bijvoorbeeld voor dit vliegtuig dat onderweg was naar Schiphol. Zoals je kunt zien aan het histogram, zitten alle helderheidswaarden dicht op elkaar geconcentreerd in het midden, met nog een klein piekje rechts. Donkere tinten zijn zo goed als afwezig.

Tijdens het fotograferen kun je zoiets niet rechttrekken door onder te belichten, want ContrastCurvendan schuift het berglandschapje in het midden van het histogram gewoon naar links op. Het is dan ook veeleer een contrastprobleem dan een belichtingsprobleem. Je kunt zoiets in Photoshop aanpakken door het linker driehoekje van het histogram een zet naar rechts te geven via Niveaus. In Photoshop Elements is dat de meest voor de hand liggende optie. Maar in Photoshop CC heb je een beter gereedschap tot je beschikking, namelijk Curven (Afbeelding > Aanpassingen > Curven).

Wat je normaliter bij een foto met weinig contrast doet, is de rechte lijn die je in eerste instantie te zien krijgt, in een lichte S-vorm buigen. Bij een foto zoals deze worden zodoende echter niet alleen de donkere tinten donkerder,ContrastRes maar ook de lichte nóg lichter – en dat kunnen we niet gebruiken. Dus trek je vooral de linkerzijde van de lijn naar beneden door op de lijn te klikken en deze met ingedrukte muisknop naar onderen te slepen. Je kunt de zo aangebrachte punten ook naar links en naar rechts verslepen, en meer punten aanbrengen als je daar behoefte aan hebt. Met Voorvertoning aangevinkt zie je precies hoe de ingreep uitpakt.

Lees ook:Tip van de week: witte sneeuwfoto’s
Lees ook:Foto met licht – dat er in het histogram níet is
Lees ook:Histogram niet zo ingewikkeld
Lees ook:Tip van de week: lokale helderheid en contrast
Lees ook:Tip van de week: meer fut in je foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.