Tip van de week: witte sneeuwfoto’s

De sluitingsdatum voor onze winterfotowedstrijd, waarmee je een Thule-fototas kunt winnen, komt langzaamaan dichterbij. Maak dus gebruik van de winterse neerslag, al bleef het hier in het westen voorlopig bij natte sneeuw. Vandaar dat we vandaag aan de hand van een archieffoto laten zien hoe je witte sneeuw echt wit op de foto krijgt.

Op de foto hiernaast is dat niet echt gelukt, zoals je ook kunt zien aan het histogram, waar de ‘piek’ niet aan de rechterkant zit maar meer naar het midden. Een ‘stopje’ overbelichting (belichtingscorrectie op +1) had wonderen gedaan. Gelukkig kun je bij een digitale foto naderhand nog een hoop corrigeren, niet alleen in raw-formaat maar ook in jpeg.

Wederom is het histogram de beste leidraad. Je kunt de belichting op verschillende manieren aanpassen: in de raw-converter bij een raw-opname, of in Photoshop of een vergelijkbaar programma met Curven of, zoals hier, Niveaus (Afbeelding > Aanpassingen > Niveaus). Schuif het middelste schuifje bij de Invoerniveaus een stukje naar links, totdat de piek in het histogram een stuk meer naar rechts is opgeschoven (maar niet helemaal tot de rechterrand van de grafiek, afb. links).

Wat je ook kunt doen, al dan niet in combinatie met het voorgaande, is het rechter schuifje meer naar links verplaatsen. Als je het schuifje helemaal tot aan het laatste stukje van het ‘berglandschap’ opschuift, worden de hoge lichten steeds witter. Pas alleen op dat je niet te ver gaat, want dan bleekt het wit helemaal uit en gaat de doortekening verloren (rechts).

Lees ook:Tip van de week: ‘Expose to the Right’
Lees ook:Foto met licht – dat er in het histogram níet is
Lees ook:Histogram niet zo ingewikkeld
Lees ook:Tip van de week: contrast-oppepper via de curve
Lees ook:Tip van de week: lokale helderheid en contrast

Eén reactie op “Tip van de week: witte sneeuwfoto’s

  1. Brian Alma

    Erg bruikbaar artikel voor het fotograferen van sneeuw!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.