Tip van de week: beter leren fotograferen

Boeken zoals de in vele talen vertaalde Photoshop-reeks van Scott Kelby zijn nog steeds enorm populair

Boeken zoals de in vele talen vertaalde Photoshop-reeks van Scott Kelby zijn nog steeds enorm populair

Als je vroeger als ‘amateur’ je kunnen naar een hoger plan wilde tillen, kocht je een van de vele boeken over fotografie of raadpleegde je een fotoblad. Als dat nog niet afdoende was, sloot je je aan bij een fotoclub om van je eigen fouten én de wijze raad van je clubgenoten te leren.

Dit kan allemaal nog steeds natuurlijk. Daarnaast zijn er websites en blogs zoals deze, evenals fotografieforums en online tutorials. De informatie op websites en forums is actueler en interactiever, maar ook vluchtiger en veelal subjectiever dan die in een tijdschrift of boek. Er zijn allerlei workshops en cursussen, en verder weten steeds meer bevlogen hobbyisten de weg naar de Fotovakschool en aanverwante opleidingsinstellingen te vinden. Vaak om te kijken of ze van hun passie hun beroep kunnen maken, maar soms ook gewoon om hun vaardigheden naar een hoger plan te tillen.

In elk geval is een zekere basiskennis geen luxe, alleen al voor wat betreft de techniek. Het maken van een foto mag dan ‘makkelijker’ en ‘goedkoper’ zijn geworden dan in de analoge tijd; vergeleken met een analoge spiegelreflex is een DSLR of systeemcamera een ingewikkeld én prijzig stuk techniek. Dan heb je nog het chapiter beeldbewerking, met programma’s als Photoshop. Jezelf met vallen en opstaan leren fotograferen was en is wellicht nog steeds de beste methode, maar helemaal zonder hulp van buitenaf red je het niet. Dus hoe hebben jullie als bezoekers van fotografie.blog ‘het vak’ geleerd?

Hoe leer je fotograferen / heb je fotograferen geleerd?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Google Reader: heel handig
Lees ook:Boek: Photoshop Elements 7 Snelgids Pro
Lees ook:De fijne kneepjes van foodfotografie
Lees ook:HP fotocursus on line
Lees ook:Kodak stapt uit de fotobusiness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.