Tip van de week: keep it cool

KeepItCoolDe mussen vallen nog niet dood van de daken, maar zeker is dat de zomer nu echt is gearriveerd. Wie naar een (sub)tropische vakantiebestemming gaat, krijgt te maken met nog veel hogere temperaturen. De vraag is wat die hitte met je camera doet.

Op zich kunnen de meeste camera’s prima tegen een temperatuur van pakweg 40 graden Celcius, al speelt de luchtvochtigheid ook een rol. Vroeger verouderden je filmpjes (met name de belichte) snel bij erg hoge temperaturen, zodat vaak werd geadviseerd om ze tot een dag voor gebruik in de koelkast te bewaren. Geheugenkaarten hebben van warmte en vochtigheid weinig last, en de camera-accu zet zelfs betere prestaties neer dan bij een paar graden boven nul.

Toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat je camera geen ‘zonnesteek’ oploopt. De meeste camera’s zijn zwart, en worden snel warm. Laat ‘m nooit achter de autoruit liggen wanneer je ‘m niet gebruikt (ook met het oog op dieven), en evenmin op een metalen tafeltje van een terras in de volle zon. Bewaar ‘m liefst in z’n tas wanneer je ‘m niet bij de hand hoeft te hebben. Ook hier geldt dat lichtgekleurde tassen in het voordeel zijn. Stop er géén koelelement in: dat heeft enerzijds weinig zijn, en geeft anderzijds risico op schade door condens en de plotselinge temperatuurschommelingen.

Een van de onderdelen die het grootste risico lopen op oververhitting, is de beeldsensor. Dit kan leiden tot hot pixels: witte puntjes van een pixel die zogezegd is doorgebrand. Je kunt de kans hierop enigszins verkleinen door een beetje zuinig te zijn met serieopnames en niet lange tijd achtereen te filmen of Live View te gebruiken. Mocht je toch een ‘hete pixel’ zien, dan kunnen veel camera’s die automatisch detecteren en camoufleren.

Lees ook:Ultrarobuuste SD-kaart van Delkin Devices
Lees ook:Tip van de week: helder winterweer
Lees ook:Tip van de week: je eigen fotoboek uitgeven
Lees ook:Tip van de week: winterklaar
Lees ook:Tip van de Week: plenty energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.