Tip van de week: slow photography

Op Koninginnedag (of Koningsdag) zullen er ongetwijfeld weer de nodige foto’s worden gemaakt. Niet zo vreemd, wanneer je bedenkt dat op Slow_photeen (herbruikbaar) geheugenkaartje van een tientje makkelijk 1000 of 2000 foto’s passen. In het analoge tijdperk haalde je voor hetzelfde bedrag pakweg anderhalf rolletje van 36 opnames in huis. En daar kwamen dan nog de ontwikkel- en afdrukkosten bij.

Geen wonder dat er toen veel zuiniger gefotografeerd werd. Maar dit was niet alléén een kwestie van geld. Van Henri Cartier-Bresson wordt verteld dat hij tijdens de studentenopstand in het Parijs van 1968 gemiddeld slechts vier foto’s per uur maakte. En Cartier-Bresson moest evenmin veel hebben van de automatische camera’s met motordrives die toen in opkomst waren. Hij vergeleek deze werkwijze met jagen met een machinegeweer.

Als de grote meester van het beslissende moment zo spaarzaam te werk ging, zet dit je aan het denken. Soms is minder inderdaad méér. Vaak is het beter om geduldig af te wachten totdat je precies het beoogde resultaat in je zoeker of op je scherm hebt, in plaats van je vinger op de ontspanknop te houden tot-ie blauw ziet voor een lange burst – in de hoop dat daar een toevalstreffer tussen zit. Bovendien moet je al die nét-niet-foto’s ook nog uitzoeken en opslaan. Om maar te zwijgen van mensen die in sneltreinvaart uit de losse pols hun kaartje volschieten, en vervolgens hele avonden steken in het nabewerken.

Je hoeft niet naar het andere uiterste door te slaan, en voortaan op pad te gaan met één ouderwetse analoge camera, één lens en één filmrolletje. Maar doe het eens wat rustiger aan. Zodoende zul je best eens achter het net vissen. Maar het gezegde dat een slechte foto beter is dan helemaal geen foto, gaat alleen op als je persfotograaf bent. Het gaat uiteindelijk om de mooie foto’s die je wél hebt gemaakt, en kwantiteit is geen garantie voor kwaliteit. Wist je trouwens dat veel fotokansen worden gemist omdat de fotograaf tijdens het moment suprême door de eerder gemaakte opnames aan het scrollen is?

Lees ook:Tip van de week: één camera, één lens
Lees ook:Leica M-P: mag het iets minder zijn..?
Lees ook:Magnum Contact Sheets in Foam
Lees ook:Tip van de week: waarom de analoge trend onzin is
Lees ook:Robert Doisneau – Meesterlijk straatfotograaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.