Tip van de week: een draagbaar statief

Sommige fotografen krijgen een allergische reactie zodra ze het woord statief horen. Enigszins begrijpelijk is dat wel, want tot voor kort had je in grote lijnen twee varianten – althans in het voor modale stervelingen betaalbare segment. Aan de ene kant oersolide maar loodzware constructies van het kaliber van m’n eigen ouwe trouwe Italiaanse driepoot. Aan de andere kant de weekendaanbieding van het budgetmerk, die de koosnaam ‘wiebeltafel’ alle eer aandeed. Vaak compleet met een vloeistofgedempte kop die al vóór de ingebruikname spontaan begon te lekken.

Gelukkig is er op dat front het nodige veranderd. Bestaande namen zoals Manfrotto, maar ook nieuwkomers zoals Redged en Sirui, bestormen de markt met lichte en toch stevige reisstatieven. Dankzij lichtmetaal en carbon is een gewicht van rond een kilo geen uitzondering – want zeker met een systeemcamera zonder opklappende spiegel hoeft het ook allemaal niet zo zwaar. En door toepassing van slimme constructies verdwijnt een dergelijk statief ingeklapt vaak moeiteloos in je reisbagage of fototas.

Natuurlijk kent zo’n lichtgewicht z’n beperkingen, maar aan een statief dat te zwaar is om mee te nemen, heb je sowieso niets. En voor die avondopnames in de Pyreneeën of een homevideo die níet op Breaking the Waves lijkt, kan zo’n driepoot in meeneemformaat toch een uitkomst zijn!

Lees ook:Statief onmisbaar accessoire
Lees ook:Tip van de week: statieven
Lees ook:Tip van de week: scherpere opnames vanaf statief
Lees ook:Tip van de week: lensvattingen
Lees ook:Tip van de Week: weinig licht

Eén reactie op “Tip van de week: een draagbaar statief

  1. Kees Dekker

    Gebruik zelf een statief in combinatie met een Canon 450d en bedraade afstandsbediening, dit vooral in combinatie met avond/nacht- fotografie en relatief lange sluitertijden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.