Tip van de week: ’s lands wijs, ’s lands eer

Hoe zou je het vinden als een onbekende buitenlander op straat opeens een camera onder jouw neus drukt, en onder het prevelen van “Picture, yes?” al twee of drie foto’s heeft genomen voordat je van je verbazing bent bekomen? Toch zijn er nog steeds ‘rijke westerlingen’ die denken dat ze zich op vakantie alles kunnen permitteren, en dat iedere voorbijganger in lokale klederdracht een gewillig fotomodel is. Desnoods tegen de ‘afkoopsom’ van een fooi.

De stelregel ‘behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden’, geldt ook in het buitenland. Eerst even netjes vragen kan dus geen kwaad – je bent tenslotte te gast. In sommige landen gaat de oorspronkelijke bevolking vaak liever helemaal niet op de foto, en in orthodox-islamitische streken krijg je geheid problemen wanneer je vrouwen fotografeert. Als je, net als ik, moeite hebt met zulke opvattingen, zoek dan een andere vakantiebestemming uit. Militairen en mensen in uniform zijn in veel landen eveneens uit den boze.

Maak hoe dan ook nooit stiekem foto’s. Als je betrapt wordt, is de ellende soms niet te overzien. Hou er rekening mee dat arme mensen in arme landen net zo goed recht op hun waardigheid en hun privacy hebben, en dat een nee een nee is. En als je iemand een foto belooft als dank voor de moeite, stúúr die dan ook. Zo hou je het leuk voor iedereen, en lever je vanaf de zijlijn misschien een bescheiden bijdrage aan een betere wereld.

Lees ook:Systeemcamera op MF-stand voor meeste lezers geen probleem
Lees ook:Minister tussen militairen
Lees ook:Vacature: voor fotografieliefhebbers?
Lees ook:Niet te filmen of tikkie terug?
Lees ook:Tip van de Week: belichtingscorrectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.