Tip van de week: jpeg of raw?

Sommige fotografen halen hun neus op voor het standaard jpeg-formaat waarin de meesten van ons hun plaatjes schieten. Volgens zulke fijnproevers is het raw-formaat, dat je eerst zelf moet ‘ontwikkelen’, het neusje van de zalm. Volgens anderen is dit onzin. Wat is hier nu van waar?

Laten we eerst een paar hardnekkige misverstanden uit de wereld helpen. Je hoort wel eens dat raw-foto’s scherper zou zijn. Strikt genomen is het tegendeel waar, want jpeg-foto’s hebben in de camera een reeks bewerkingen ondergaan, waaronder verscherping. Wél kun je er, door een nauwkeurige ‘ontwikkeling’, voor zorgen dat meer detail zichtbaar blijft.

Een veelgehoord bezwaar tegen raw waren altijd de grote bestanden. Op zich klopt dat, maar met de geheugenkaarten van nu maakt dat niet zo heel veel uit. Ter vergelijking: in de hoogste kwaliteit jpeg hoest mijn spiegelreflex plaatjes op van bijna 10 megabyte per stuk. In raw worden het er 23. Het schéélt, uiteraard, maar er passen nog steeds honderden opnamen op één kaart. Wél is het zo dat het wegschrijven naar de kaart meer tijd kost, en dat het buffergeheugen van je camera sneller volloopt. Daardoor zit je bij serieopnamen eerder aan je taks.

Grootste voordeel van raw is de grotere flexibiliteit. Door een aangepaste ‘ontwikkeling’ kun je kleine foutjes beter verdoezelen. Dat geldt voor de belichting, en zeker voor de witbalans. Sterker nog: zelfs als je achteraf merkt dat de witbalans helemaal verkeerd stond ingesteld, maakt dat bij raw niks uit!

Met de software van vandaag is raw-bestanden ontwikkelen niet moeilijk of tijdrovend meer. Maar het moet wél gebeuren natuurlijk. Dus heb je haast, dan werk je in jpeg. Wil je het onderste uit de kan, dan kies je voor raw. Lastig kiezen? Veel spiegelreflexcamera’s kunnen desgewenst beide versies opslaan. Al loopt je geheugenkaart met al die ‘dubbele’ foto’s natuurlijk wel sneller vol…

Lees ook:Kleinere fotobestanden zonder kwaliteitsverlies
Lees ook:Tip van de week: raw-ontwikkeling in sneltreinvaart
Lees ook:Tip van de week: witbalans in Camera Raw
Lees ook:Tip van de week: formaat en compressie
Lees ook:Tip van de week: ken je camera

Eén reactie op “Tip van de week: jpeg of raw?

  1. Cursus Fotografie

    Ik zou iedereen aanraden om “dubbel” te schieten. Gebruik de JPEG versie voor snelle bewerkingen en publicatie op internet en heb je een lastige foto (of één die je wilt afdrukken) pak daar dan het RAW bestand van.

    En geheugenkaart vol? Koop er gewoon nog wat bij, na een grote investering (de camera en lenzen) kan er toch nog wel iets bij, zo ben je zeker dat je altijd kunt doorschieten met je camera.

    Zelf sla ik ze beide op mijn pc op zodat je altijd nog wat kunt wijzigen, want, hoeveel ruimte neemt het nou in beslag op je pc..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.