Tip van de week: ken je camera

Is digitale fotografie (nodeloos) ingewikkeld? Door DPReview werd mijn aandacht gevestigd op een al wat ouder artikel op Photography Life. De teneur: ook de systeemcamera zal de camera-industrie niet redden, want de technische drempel ligt voor de meeste potentiële gebruikers veel te hoog. Die blijven dus hun smartphone trouw.

X-T10tilt02

Het staat buiten kijf dat om het even welke digitale (standalone) camera veel meer instelmogelijkheden kent dan z’n analoge voorganger. Denk aan dingen zoals ISO-waarde, witbalans, beeldformaat en beeldkwaliteit. En dan hebben we het nog niet eens over alle video-opties. Aan de andere kunt kun je zaken als witbalans en ISO ook aan de camera overlaten, net als de belichting.

Sommige camera’s, zoals de hierboven afgebeelde Fujifilm X-T10, hebben best een hoop knoppen. Die zijn er niet voor de show, maar omdat veel dingen veel makkelijker en sneller met een draaiknop of -ring zijn in te stellen dan via een menu. Ik baal nog steeds dat m’n eigen X-E2 geen ISO-draaiknop heeft. Nu ben ik misschien een uitzondering, maar er zijn ook legio camera’s waarbij je zo’n beetje alles via een aanraakscherm kunt instellen – tot en met waar de camera op moet scherpstellen aan toe.

Waarschijnlijk zijn de gebruikers een beetje verwend door alle automatisering uit de nadagen van het analoge tijdperk, want daarvóór moest ook alles met de hand (en de camerafabrikanten door de verkoopcijfers van een jaar of tien geleden, toen plotseling íedereen digitaal ging). In de analoge tijdperk was trouwens niet de bediening van de camera voor absolute beginners het grootste struikelblok, maar het inzetten van het filmpje. Vandaar dat velen dat graag overlieten aan de fotohandelaar, net als het ontwikkelen en afdrukken. Dat hoeft nu niet meer, nog daargelaten dat een ouderwetse fotowinkel steeds zeldzamer wordt.

Je kunt natuurlijk een simpele compact kopen en op de volautomaat fotograferen. Dan heb je het gemak van je smartphone, plús zoom. Zelf denk ik dat veel mensen niet zozeer de smartphone prefereren omdat je daarmee makkelijker foto’s maakt, maar omdat je daarmee makkelijker en sneller foto’s deelt. Dat laatste is namelijk, zélfs met ingebouwde Wi-Fi, niet altijd een sinecure. Daarbij komt nog dat je je telefoontje altijd op zak hebt, en je camera niet. En aangezien steeds minder mensen hun foto’s nog laten printen, is de beeldkwaliteit niet zo’n issue meer.

Iedere (nieuwe) camera vergt een leerproces – hoe sneller hoe beter. Als ik zelf een camera test, kost het punten wanneer ik daarbij de gebruiksaanwijzing nodig heb. De vraag blijft of de camera’s van nu (te) ingewikkeld zijn. Een mooie aanleiding voor een nieuwe poll.

Zijn digitale (spiegelreflex- en systeem)camera's te ingewikkeld?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Kodak Ektra: up-to-date cameratelefoon in retrojasje
Lees ook:Tip van de week: op fotosafari in de regen
Lees ook:Tip van de week: leren van je fouten
Lees ook:Tip van de week: kijk voordat je kiekt
Lees ook:Tip 33| Witbalans: altijd instellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.