Photoshop Elements elementair – 2

Plaatselijk verscherpen of vervagen

Vlak bij het sponsje, lepeltje of handje in de gereedschapsbalk zie je een ander symbool: een druppeltje, kegeltje of vingertje. Door het icoontje aan te klikken en de muisknop ingedrukt te houden, tover je de ‘onzichtbare’ opties tevoorschijn.

Het kegeltje gebruik je om het beeld plaatselijk te verscherpen. Bijvoorbeeld ogen of haren die nét niet helemaal scherp zijn. Boven in het scherm stel je weer de Afmeting en de Sterkte in. 10 of 15% is wel het maximum, anders krijg je een lelijk korreleffect. De Modus kun je meestal het beste op Normaal laten staan.

Het druppeltje komt goed van pas als je een stukje storende achtergrond of een lelijk detail wilt vervagen. Kies nu gerust een wat hogere Sterkte, en stel desgewenst bij Modus Lichter of Donkerder in als dat helpt bij het camoufleren. Pas op dat je niet per ongeluk het onderwerp raakt! Bij eventuele uitschieters gebruik je de functie Ongedaan maken (Ctrl + Z of op de Mac Cmd + Z).

Met het ‘natte vingertje’ ten slotte smeer je het beeld echt uit, zoals in het vroegere karikatuurprogramma Kai’s Power Goo. Persoonlijk gebruik ik dit ‘paardenmiddel’ nooit.

Lees ook:Photoshop Elements elementair – 1
Lees ook:Tip van de week: herfstige sfeerfoto’s
Lees ook:Tip van de week: Schaduwen/hooglichten
Lees ook:Tip van de Week: digitale glamour
Lees ook:Tip van de week: haal méér uit Camera Raw (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.